cagle cartoon confederate flag down rainbows up
cagle cartoon confederate flag down rainbows up
redactie • 1 jul 2015

De regenboog die onze beschaving vernietigde

De golf regenboogkleurige profielfoto’s op Facebook laat er geen misverstand over bestaan: op het gebied van LGBT-rechten is er iets te vieren. En wel dat de federale overheid van de Verenigde Staten het homohuwelijk in alle staten gelegaliseerd heeft. Dat kun je gerust een overwinning van ongekende proporties noemen. Een overwinning die heel voorspelbaar een storm aan protest in het reactionairdere kamp oproept.

Amerikaanse dominees die zich in brand steken, Russische fotofilters die de nationale vlag als reactie op het regenboogfilter over een profielfoto plakken, boze Twitteraars uit de Arabische wereld die woedend reageren. De BBC maakte er een overzicht van onder de titel ‘Who came out against Facebook's rainbow flags?’ maar het astuk waar we vandaag met name aandacht aan willen besteden staat op The Guardian. Dean Burnett is nog steeds niet uitgenodigd voor een homohuwelijk, maar is daar helemaal niet bitter over, integendeel. In plaats daarvan geeft hij vier redenen waarom het homohuwelijk onze beschaving zou kunnen vernietigen: 1. Het werpt de natuur omver, 2. Te veel regenbogen tasten ons vermogen kleuren te onderscheiden aan, 3. Het beschadigt het klimaat, 4. ‘Het hellend vlak’. Als je denkt dat deze vier redenen belachelijk klinken: dat klopt.

Burnetts ‘How same-sex marriage could ruin civilisation’ komt met een waarschuwing: pas op, satire. ‘Het homohuwelijk is tegennatuurlijk,’ zegt hij bijvoorbeeld, ‘dit in tegenstelling tot het conventionele huwelijk dat je overal in de natuur tegenkomt. Talloze diersoorten worden immers bij natuurlijk ontsproten registratiekantoren gesignaleerd waar ze natuurlijk ontsproten boterbriefjes ondertekenen.’ De legalisering van het homohuwelijk zal bovendien onvermijdelijk tot meer bruiloften leiden, en moet je je voorstellen welke belasting dat op het milieu zal leggen. Kortom: een verrukkelijk artikel dat feilloos demonstreert hoe absurd de redenaties vanuit de reactionairdere kampen zijn.

Uw reactie

Uw reactie