De waarheid over het maagdenvlies

Mariette Hermans • 31 okt 2008

Rotterdams PvdA-raadslid Ines Balkema verzamelt al sinds 2007 steunbetuigingen voor haar actie Maagdenvlies: de mythe ontkracht.

Om de druk op jonge meiden te verminderen om als maagd het huwelijk in te gaan, verspreid Balkema medische feiten over het vrouwenlichaam: ‘Het maagdenvlies is meestal niet meer dan een dun flexibel randje, de helft van de vrouwen bloedt niet bij de ontmaagding en aan het lichaam van een jonge vrouw zonder kinderen valt niet te zien of zij maagd is.’ Dit wordt geillustreerd met een tekening van de vagina op de website.
Verder pleit ze voor een landelijke campagne, goede voorlichting op scholen en discussies binnen de hindoestaanse en moslimgemeenschap. Uit gegevens van geneacologen blijkt dat het aantal verzoeken om maagdenvlies hersteloperaties jaarlijks groeit. Inmiddels heeft Balkema meer bekendheid gekregen met haar actie en diende Tweede Kamerlid Kadija Arib (PvdA) een motie in voor een grote overheidscampagne waarin de mythe wordt ontkracht.


Op zaterdag 18 oktober besteedde rtl-nieuws er een item aan. Daarin pleitte ook geestelijk verzorger Ali Eddaoudi voor het doorbreken van de maagdelijkheidscultus. Hij noemt het ‘hypocriet’ en ‘niet fair’ dat jongens ‘erop los mogen leven’, terwijl meiden te maken hebben met strenge regels. Hij roept meiden op niet in zee te gaan met een man die haar niet respecteert zoals ze is.

Ook de actie ondersteunen? Zet je handtekening of koop een t-shirt via de mythe ontkracht.