Diversity works!

Zita de Hoog • 16 apr 2009

Vrouwen snappen niks van techniek, vrouwen vragen te veel, vrouwen zeuren en vrouwen zijn altijd bezig met hun uiterlijk. Wat een flauwe, uitgekauwde vooroordelen staan er op die felroze kaart, dacht ik toen ik mijn post doornam. Maar voordat ik mij echt kwaad begon te maken draaide ik de kaart om en bleek het een uitnodiging voor het carrière-evenement Diversity works, dat zich richt op meer hoogopgeleide vrouwen en hoogopgeleid multicultureel talent aan de top.

De bedrijven die naar dit congres komen hebben net zo weinig als ik met die vooroordelen en willen juist meer vrouwen in hun organisatie. Vandaar dat ik op dinsdag 14 april eens zelf ging kijken wie deze bedrijven zijn en wat ze zoal voor mij maar ook voor alle andere hoogopgeleide vrouwen konden betekenen. Niet alleen waren er stands van verschillende bedrijven, ik kon ook kiezen uit een uitgebreid workshop programma.

De eerste workshop die ik bezocht was ‘Hoe gaan Nieuwe Nederlanders om met het glazen plafond?’ Ik verwachtte een maatschappelijk betoog met hier en daar wat adviezen die niet alleen voor multicultureel toptalent, maar ook voor mij nuttig kunnen zijn. Ik kreeg een workshop bestaande uit drie maal een rollenspel tussen verschillende mensen uit het publiek, die niet mochten praten en dus moesten uitbeelden hoe ze door het plafond wilden gaan breken. Die rollenspellen vond ik niet zo interessant, maar de conclusies erna des te meer. Eén daarvan was dat als vrouwen zelf zijn doorgebroken, ze niet snel bereid zijn een andere vrouw naar de top te helpen. Of je moet als ‘nieuwkomer’ een goed netwerk hebben, dan is een topvrouw meer dan bereid je te leren kennen.

Netwerken bleek dan ook het adagium van deze dag. Tussen de workshops door heb ik gepraat met verschillende bedrijven en visitekaartjes uitgewisseld. En om mijn netwerkvaardigheden nog verder door te ontwikkelen, bezocht ik de workshop ‘Bouwen aan een effectief netwerk’. Ook hier veel interactie, verschillende vrouwen uit het publiek kwamen naar voren om te vertellen wie ze zijn, waar ze nu werken en wat voor werk ze eigenlijk wilden. En wat bleek? Andere vrouwen uit het publiek waren meer dan bereid om de spreekster verder te helpen die andere baan te krijgen.

Dat vrouwen elkaar niet naar de top willen helpen, is dan ook hopelijk over een paar jaar zo’n vooroordeel wat we met zijn allen kunnen ontkrachten. Een carrière-evenement als dit draagt daar in elk geval zeker aan bij.

Meer informatie staat op de website van Diversity works: website