241110 0
241110 0
Janiek Kistemaker • 24 nov 2010

Doe de bechdel test!

Ooit gehoord van de Amerikaanse strip Dykes To Watch Out For? Of van Alison Bechdel? DTWOF liep van 1983 tot 2008 en beschreef de levens, de liefdes en de politieke activiteit van een zeer diverse groep vrouwen (de meesten waren evenwel lesbisch), die leefden in een middelgrote Amerikaanse stad. In één van de afleveringen, getiteld The Rule, die uitkwam in 1985 werd de Bechdel Test geintroduceerd. Een van de karakters in de strip zegt daarin dat zij alleen films kijkt als ze voldoen aan de volgende drie criteria:

1. Er komen tenminste twee vrouwen in voor, die een naam hebben

2. en met elkaar praten

3. over iets anders dan een man.

Bekijk onderstaand YouTube filmpje om te zien hoeveel bekende films niet door deze test heenkomen. Alsof vrouwen geen werk, liefde, relaties, aspiraties, ontwikkeling, strijd en overwinning in hun leven ervaren die het waard zou zijn om te beschrijven.

* * *

 

* * *

 

LOVER daagt jou uit om de Bechdel Test te doen. Vraag je bij iedere film die je binnenkort ziet of die je pas nog gezien hebt af of deze de Bechdel Test wel haalt. Meld je bevindingen in de reacties op dit blog!

Uw reactie

Uw reactie

janiek

donderdag 25 nov 2010 00:00

Een van mijn lievelingsfilms, die laatst nog weer eens op tevee was: Il y a long temps que je t'aime, haalt de test wel. Hoofdrolspeelsters zijn twee zussen, waarvan de een na 20 jaar gevangenschap wegens 'moord' op haar kind door de ander opgevangen wordt tijdens haar maatschappelijke rehabilitatie. Maar zelfs daarin is het frappant dat haar terugkeer in het land der levenden pas als 'echt' gemarkeerd wordt zodra zij klaar is om op de avances van een man in te gaan.

Anne Hofstede

donderdag 25 nov 2010 00:00

Ja! Deze haalt de test met vlag en wimpel! Zelfs de titel van de film is 'Bechdel-proof'. Zondag zag ik namelijk 'Haar naam was Sarah'. Hartverscheurend WOII-drama met twee vrouwelijke hoofdrolspelers, een meisje in 1942 en een vrouw anno nu. Mannen worden als zodanig niet besproken. Ze hadden wel iets anders aan hun kop...

Hanneke Felten

donderdag 25 nov 2010 00:00

De laatste film die ik zag "The kids are alright", haalt de test. Maar verder is het slecht gesteld. Animatiefilms halen de teksts ook niet: animatiefiguurtjes zijn bijna allemaal 'mannetjes - karakter'. Als er een 'vrouw - karakter' in mee zit, dan is dit er slechts 1. Denk Toy Story, Ice Age en ik ben bang dat zelfs Shrek de test niet haalt.... 'Monsters vs Aliens' leek een waar emancipatieverhaal maar haalt de test ook niet: de heldin van het verhaal is alleen omgeven door mannelijke figuren.

Mariƫlle

woensdag 24 nov 2010 00:00

Don't shoot me, maar de laatste film die ik zag was King Kong (niet die uit de jaren '30), en daarin speelt zowaar één vrouw met een naam. Eén vrouw, mensen! King Kong komt níet door de Bechdel Test.

Weia Reinboud

woensdag 24 nov 2010 00:00

In 'Autum gold' die tijdens IDFA draaide komen weinig tweegesprekken voor. De docu gaat over een aantal oude atleten, de jongste is 82. Tegen het eind is er een gesprek tussen twee discuswerpsters van over de 90. Dat gaat over sport, wat ze net geworpen hebben. En niet over mannen.