Een echte man laat zich niet vangen in clichés

Noortje Willems • 7 mrt 2015

Een echte man is natuurlijk een man die zich niet al te gemakkelijk in clichés laat vangen. Geen brullende neanderthaler, geen eeuwig klunzige puber. Maar in zijn on-clichématigheid zéker geen 'mislukte vrouw’. Dylan van Rijsbergen is zo’n man. Hij heeft een baard en stopt kinderen in bad. En met zijn schrijfsels probeert hij die echte man recht aan te doen. Parttime, want het leven bestaat niet alleen uit betaald werken.

Voor het op 5 maart verschenen F-boek: feminisme van nu in woord en beeld schreef hij het artikel ‘Mannelijkheid, arbeidsethos en de prijs van privilege’. Volgens de traditionele en hardnekkig normatieve visie is de man een harde werker. Kinderen verzorgen is niet inbegrepen. Sterk en machtig en met een stevige maatschappelijke positie geniet hij voordelen, maar – en dit is de boodschap van Dylan – die komen met een prijs. Geen tijd voor het gezin bijvoorbeeld.

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en initiatiefnemer voor Het F-boek, heeft Dylan uitgeroepen tot Aletta Vandaag. Welverdiend, want Dylan maakt zich al jaren hard voor het feministische gedachtegoed. Onder andere voor LOVER. Het feminisme kan namelijk ook mannen uitstekend van gereedschap bedienen. Nieuwe wijzen van kijken, andere manieren van zijn.

Het feminisme kan ook mannen bevrijden van knellende rolpatronen en onderdrukkende clichés. Dat de man in dat proces in crisis raakt is volgens Dylan grote onzin. “Was de man maar in crisis, dan zou er een keer wat veranderen” verzucht hij in een interview op de website van Atria. Eerder schreef hij mij, in reactie op deze opnieuw aangewakkerde discussie: “Als je bezig bent met mannenemancipatie – met feminisme in het algemeen – ontkom je vaak niet aan de ervaring van een soort Groundhog day. Je zou er bijna een wetmatigheid in kunnen zien. Wat je ook schrijft over mannenemancipatie en feminisme, hoeveel onderzoek er ook plaatsvindt waarin de verschillen tussen de seksen worden gerelativeerd, hoeveel vrouwen en mannen ook het tegendeel van elk vooroordeel bewijzen, altijd zal er weer ergens iemand zijn die zonder enige kennis van zaken zijn eigen stereotypen aan het papier toevertrouwt. En die wordt nog gepubliceerd ook.” Aldus Dylan van Rijsbergen, de nieuwe Aletta Vandaag.

Lees meer op de website van Atria: http://www.atria.nl/atria/content/352906/aletta_vandaag_dylan

13 maart meer over Het F-boek met Dylan van Rijsbergen bij de Nieuwe Liefde.

Het F-boek verscheen op 5 maart. Het is een uitgave van Atria en Het Spectrum en is geredigeerd door Anja Meulenbelt en Renée Römkens. Ruim 60 auteurs en kunstenaars hebben aan het boek meegewerkt.