Een mannelijke "prom queen", maar niet "in drag"

Janiek Kistemaker • 2 jun 2009

Fairfax High, een middelbare school in Los Angeles, heeft dit jaar een mannelijke prom queen. De 18-jarige Sergio Garcia besloot zich kandidaat te stellen, niet als king, maar als queen. Een grote groep meisjes steunde zijn kandidatuur en hij werd gekozen. De campus gonst van gender-talk.

Prom” staat voor een aaneenschakeling van festiviteiten aan het eind van de middelbare school-periode, met als hoogtepunt het eindejaarsbal. Het is een buitengewoon traditioneel gebeuren. De leerlingen kiezen uit hun midden een “prom queen” en een “prom king”, die een belangrijke rol spelen in al het ceremoniëel en tenslotte het bal openen met een dans. Daarbij zijn de jongens gekleed in een “tuxedo” en de meisjes in een gala-jurk met corsage.

Sergio Garcia, die op Fairfax High zijn coming out als homo beleefde en er daarna zijn draai had gevonden, las de posters waarmee scholieren werden opgeroepen zich kandidaat te stellen voor de prom verkiezingen. Zijn persoonlijke kwaliteiten pasten duidelijk meer in het profiel van queen dan in dat van king en er stond niet expliciet bij dat de queen persé een meisje moest zijn, dus hij meldde zich aan. Aanvankelijk was men sceptisch, maar de speech waarmee hij zich voorstelde leverde hem een hele schare vrouwelijk fans op. Gekroond met roze tiara’s voerden zij campagne voor hun held. Vorige week werd Sergio zelf gekroond en overladen met media-aandacht.

Uiteraard is er wat gesputter, maar de school feliciteert zichzelf met haar ruimdenkendheid en voor de Californische gay community is het een welkome steun in de rug na het succes van Proposition 8. Verder is opeens de traditionele rolverdeling tussen vrouwen en mannen onderwerp van gesprek. En of Sergio niet eigenlijk transgender is? Geen sprake van! Hij zal niet in gala-jurk verschijnen. "I will be wearing a suit," verklaart Garcia, "but don't be fooled: deep down inside, I am a queen!"