Disparate 1 uitsnede
Disparate 1 uitsnede
redactie • 3 sep 2015

Er zijn ergere dingen

Zwarte Piet. Etnische profilering bij de politie. Etnische profilering bij sollicitaties. Het gebrek aan vrouwelijke hoogleraren en vrouwen in de top van het bedrijfsleven. De loonkloof. De ondervertegenwoordiging van vrouwen en minderheden op tv. Wie heeft er in discussies rond die onderwerpen wel eens het antwoord ‘Er zijn ergere dingen in de wereld om je druk over te maken’ gehoord?  Wie heeft er wel eens zo’n antwoord gegeven? Maar omdat het jou niet persoonlijk raakt, is het niet minder erg.

Bij LOVER zijn we altijd erg dol op de strips van onze collega’s bij het geweldige Everyday Feminism. Ja, de tekenstijl mag dan een beetje te generiek zijn voor de smaak van sommige, meer visueel ingestelde LOVER-redactieleden, de manier waarop de strips nuances binnen de maatschappelijker gevoelige thema’s in beeld brengen en begrip proberen te kweken, is altijd effectief. Zo ook de strip There are bigger fish, die we vandaag in zijn geheel doorpubliceren op onze eigen website omdat hij zo feilloos vertolkt waarom ‘Er zijn ergere dingen om je druk over te maken’ vaak geen valide argument is in discussies over ongelijkheid. Als in alle strips op Everyday Feminism wordt er niet in veroordeeld, want het is ook een menselijk argument. We hebben allemaal defensiemechanismen die ons afschermen van de volle impact van een sociale onrechtvaardigheid die ons niet direct treft.

There are bigger fish is een helder, genuanceerd betoog in beeld dat helpt om inzicht te krijgen in onze eigen misconcepties en vooroordelen zonder ze te veroordelen. Zeker nu de Zwarte Piet weer op de discussie-agenda staat een welkome bijdrage aan het debat, kunnen wij ons zo voorstellen. Maar ook bij vele andere maatschappelijk gevoelige thema’s is het nuttig. Wie hierna nog meer Everyday Feminism-strips lust, kan het hart ophalen op de Everyday Feminism-website zelf – niet alleen voor strips, trouwens. Eigenlijk raden we iedereen aan om de site regelmatig te bezoeken, omdat álle bijdragen de moeite waard zijn.   
disparate1disparate2disparate3disparate4disparate5disparate6

Uw reactie

Uw reactie