Even aantrekkelijk als het feminisme zelf!

Mariette Hermans • 16 jul 2008

Om de vernieuwde, frisse LOVER op de kaart te zetten, heeft het blad een aantal ambassadeurs. Zij vertellen over LOVER in het land. Schrijfster Renate Dorrestein (1954) is er een van.

Renate Dorrestein werkt als journalist, onder meer voor Panorama en Opzij, als ze doorbreekt als romanschrijfster. Ze is niet bang voor het F-woord en laat zich in haar werk kritisch uit over de positie van vrouwen. In 1986 richt ze samen met anderen de Anna Bijns Stichting op, die elke twee jaar een prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’. In 1983 ontdekt een uitgever haar talent en publiceert haar debuutroman Buitenstaanders. Het boek is een enorm succes en vele boeken volgen, die vaak over buitenstaanders gaan. Dorrestein schrijft over maatschappelijke thema’s als familiedrama’s en de seksualisering van de jeugd. Ook persoonlijke onderwerpen maakt ze onderwerp van haar werk, zoals de eetstoornis en de zelfmoord van haar zus en haar eigen ziekte ME. Haar stijl is bloedstollend en soms absurdistisch. Ze won er vele prijzen mee.

Over LOVER zegt ze: ‘LOVER was altijd al een informatief en nuttig tijdschrift. De vernieuwde LOVER is nog veel meer: spraakmakend, spannend, inspirerend en meer dan lezenswaardig. Kortom, even aantrekkelijk als het feminisme zelf.’

Bezoek de website van Renate Dorrestein.