Feministen hebben betere seks

Janiek Kistemaker • 24 dec 2009

Feministen genieten de reputatie dat zij geen gevoel voor humor hebben. De Zweedse politieke partij Feministiskt initiativ bewijst dat een dergelijk gebrek juist kenmerkend is voor het vijandelijk kamp. Hun t-shirt met de leuze “Feminister har bättre sex” (Feministen hebben betere seks) maakt een storm aan lichtgeraakte reacties los.

Lachend poseert Gudrun Schyman, de 61-jarige oprichtster van Feministiskt initiativ, met haar nieuwste publiciteitsstunt, een t-shirt met het uitdagende opschrift “Feminister har bättre sex”. Waar of niet waar? Wat doet het ertoe! Seks is immers geen wedstrijd? Toch wel, en nu zijn de feministen een keer aan zet. Doorgaans hebben zij de naam geen gevoel voor humor te hebben, alleen maar omdat zij niet gecharmeerd zijn van de seksistische grappen waarmee mannen elkaar vermaken.

Kijk eens wat er gebeurt als zij de eieren in handen hebben en het mikpunt opeens aan de andere kant ligt.

“Die lui maken me misselijk.”

“Je moet goed onthouden dat deze feministen niet uit zijn op GELIJKE rechten voor vrouwen, maar op MEER rechten voor vrouwen.”

“Feministen hebben betere seks..... MET ZICHZELF!!!”

“Mannen worden nu tot slachtoffer gemaakt in Zweden!”

“Dit is de laatste eenzame zucht van die feministen uit de zeventiger jaren. Ze hebben nooit geleerd dat mannen van Mars komen en hoe ze met hen moeten omgaan.”

“Hoe dan ook: vrouwen die dit t-shirt dragen zijn vast en zeker zo lelijk als de nacht, dus veel profijt zullen ze er niet van hebben.”

Op hun pik getrapt?

Ondertussen is Feministiskt initiativ van een actieproep uitgegroeid tot een serieuze politieke partij, die bij de Europese verkiezingen 2,2% van de stemmen haalde, niet genoeg voor een zetel. In 2010 hopen zij zichzelf echt op de kaart te zetten in Zweden. Aan steun van beroemdheden ontbreekt het hen niet. Jane Fonda en ABBA’s Benny Andersson hebben zich achter de partij geschaard. Over de sex-appeal van de partij bij het grote publiek in Zweden bestaan echter twijfels. De stellingnames van F! zouden te ver naar links liggen en teveel nadruk op holebi issues leggen.

De citaten zijn geplukt uit de reacties op een artikel in The Local.

Voor meer info kun je terecht op de website van Feministiskt initiativ.