Feministisch bloggen
Surfen door een branding vol schuimkoppen
Wie zei ook alweer dat web 2.0 stervende is? En wie dat het feminisme niet meer leeft? Goed, de internetfora zijn misschien niet het platform van een brede maatschappelijke discussie geworden en de meeste politici die een paar jaar geleden enthousiast gingen bloggen, laten het ondertussen afweten. Maar het feminisme? Als je niet hardnekkig blijft zoeken naar een massabeweging zoals de ‘Tweede Golf’, maar ervan uitgaat dat feminisme vandaag de dag alleen in meervoud – ‘feminismen’- voorkomt, dan zie je ze opeens overal, die ‘feminismen’.
En op het kruispunt tussen web 2.0 en ‘feminismen’ 3.0 bevindt zich de boeiende wereld van feministische bloggers. Ik ben eens gaan surfen en hier en daar in de golven gedoken. Daarbij viel mij een enkel verschil op. In ons eigen land wordt meestal op persoonlijke titel geblogd of is het blog onderdeel van de website van een tijdschrift. Over de grenzen, met name in de VS, is bloggen een collectief gebeuren. Maar ik werd vooral getroffen door een duidelijke overeenkomst: bevlogenheid en een kritische geest kenmerken vrijwel alle weblogs die zich als feministisch presenteren.
Als ik dicht bij huis begin, zijn er twee ‘blogauteurs’ waar ik niet omheen kan. Anja Meulenbelt (anjameulenbelt.sp.nl/weblog), bijna synoniem met de tweede feministische ‘golf’ in Nederland, heeft een weblog bij haar partij, de SP. Zij schrijft bijna dagelijks en haar stukken zijn activistisch getint. Al is zij vooral begaan met de problematiek van Israël en de Gazastrook, haar feminisme richt zich ook op zaken die (moslim)vrouwen in ons land aangaan. Het hoofddoekdebat, de Haagse heksenjacht op gescheiden activiteiten voor vrouwen, om maar iets te noemen. Verder is daar natuurlijk de schrijfplek van Karin Spaink (www.spaink.net), waar je, behalve haar columns voor LOVER, kritische artikelen vindt over vraagstukken rond privacy en automatisering en over onze gezondheidszorg.
Er zijn ook blogs die verbonden zijn aan feministische bladen. Op de site van Opzij blogt hoofdredacteur Margriet van der Linden (blog.opzij.nl) over wat haar raakt in het nieuws, zij het met mate. LOVER maakt er meer werk van: het log van tijdschriftlover.nl heeft minstens één nieuw bericht per week, soms zijn het er wel vijf. Opiniestukjes worden afgewisseld met recensies en nieuws.
Heel anders gaat het er in Amerika aan toe. Daar bloggen feministen veel meer collectief. De meest bekende is feministing.com, gestart in 2004 en geleid door een zestal jonge vrouwen in their twenties. Er verschijnen vaak meerdere berichten per dag over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zo wordt het bijna een alternatief nieuwskanaal. Wat heel leuk is aan deze site: je kunt er ook community-bloggen. Dat wil zeggen dat je een eigen account aan kunt maken en ook jouw teksten op de site mag zetten.
Daarnaast is er feministe.us/blog, ook gerund door jonge, hoog opgeleide vrouwen. Hun artikelen halen meestal tussen de 50 en 100 reacties. Er wordt discussie gegenereerd. Het Britse tevens collectieve blog the F-word (thefword.org.uk/blog) dateert uit 2001 en richt zich uitdrukkelijk op jongere feministen. Er verschijnt vrijwel dagelijks een nieuw bericht, meestal met een uitgesproken feministische insteek.
Wat mij heel erg opviel aan deze Engelstalige blogs, is dat zij zich duidelijk keren tegen homo- en transfobie. Diversiteit lijkt het belangrijkste streven van de nieuwe ‘feminismen’. Ga eens lezen hoe dat wordt verwoord in het manifesto van het jonge blog zeldalily.com.
Dit zijn slechts een paar schuimkoppen uit de branding van feministische blogs. Wie het echt leuk vindt, kan naar hartelust verder surfen via de blogrolls van de sites die ik heb aangereikt. Wie dan nog niet genoeg heeft, of gewoon nieuwsgierig is, moet maar eens gaan kijken op de weblogs van enkele LOVER-schrijfsters. www.marijejanssen.nl is een blog over onder andere feministische porno, janiek.wordpress.com gaat ‘over de gewone dingen des levens’ en mariettehermans.wordpress.com richt zich vooral op HLBT emancipatie.