Sheila Rowbotham1
Sheila Rowbotham1
redactie • 4 mrt 2015

FEMINISTISCH VISIONAIR IN DE SEVENTIES

Morgen presenteert Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld. Daar zullen we de komende tijd nog een aantal keer op terugkomen, met zowel een verslag van de presentatie als een recensie van het boek. Maar vandaag kijken we terug naar het verleden en hoe dat weerspiegeld wordt in het heden, via een profiel van zeventigerjarenfeministe Sheila Rowbotham. 

Wie ons vaker leest weet dat LOVER met de nodige scepsis aankijkt tegen het ‘Lean In’-feminisme zoals gepropageerd door Sheryl Sandberg van Facebook. Voor ons is dat een vorm van feminisme die waterdrager is voor het patriarchale kapitalisme, waarbinnen van vrouwen wordt verwacht dat ze zich op de werkvloer naar mannelijke maatstaven conformeren. Een vorm van feminisme die enkel naar de top van de piramide kijkt en niet naar beneden, naar het onrecht aan de voet, waar miljoenen vrouwen vechten voor overleving in de kelder van de wereld. LOVER is niet de enige die deze kijk op de wereld bekritiseert, velen gingen ons al voor.  Onder wie dus de Britse Sheila Rowbotham, die in de jaren zeventig al waarschuwde dat het kapitalisme de genderkloof in stand hield. 

Het artikel ‘The 1970s Feminist Who Warned Against Leaning In’ – ja, een typische Buzzfeed-titel, maar het is dan ook een Buzzfeed-stuk – over Rowbotham hanteert een interessante, originele aanpak. Een kruisbestuiving van biografie en interview. Niet alleen bevat het een profiel van Rowbotham, haar oeuvre en haar invloeden door Rachel Hills, het ondervraagt ook vier moderne feministische schrijvers over Rowbothams ideeën en wat we in deze tijd van haar kunnen leren. Aan het woord komen Reni Eddo-Lodge, een Londense journalist gespecialiseerd in ras, gender en sociaal onrecht; Jacob Tobia, mediaspecialist in genderqueer en LGBT-zakelijk consultant; Rachel Hills zelf, feministisch journalist en auteur van The Seks Myth; en Laurie Penney, auteur, journalist en wetenschapper aan de universiteit van Harvard. Een boeiende, verhelderende must-read, daarom zetten we het vandaag centraal op LOVER.

‘In Woman’s Consciousness, Man’s World, first published in 1973 and re-released by Verso books last month, Rowbotham brings her feminism and socialism together, arguing that capitalism shapes and upholds the gender divide: Men’s earning power depends on having someone, typically a woman, do a whole lot of unpaid work in the home. (In recent decades, that housework and child care is increasingly done by immigrant women and women of color for low wages.) Rowbotham’s critique of capitalism is scathing, but she also acknowledges that capitalism provided the conditions for second wave feminism to emerge. Liberating technologies like the Pill — and the capitalist philosophy of the self-actualized individual — enabled women and children to be seen as people with their own rights and desires beyond the family unit.’ – Rachel Hills

 

 

 

 

Uw reactie

Uw reactie