keypeele
keypeele
Eva M. Verbeek (hoofdredacteur)

Feministische redactievergaderingen: niet alleen maar zware kost

Elke drie weken komen de LOVER-redacteuren bij elkaar voor de redactievergadering. En ondanks dat we meestal een volle agenda hebben, zijn we bijna altijd minstens evenveel tijd kwijt met andere, niet direct vergadering-gerelateerde onderwerpen (maar die altijd wel aan het feminisme verwant zijn). Dat klinkt onproductief, maar dat is het juist niet. Het geeft ons inspiratie en uiteindelijk komen we allemaal thuis met leuke nieuwe ideeën, grappige video’s, interessante films, rare reclames, nieuwe boeken en nog veel meer waar we als redacteuren weer even mee vooruit kunnen.

Tijdens de laatste vergadering doken onder andere de volgende twee video’s op, die, geheel toevallig, beide op zeer visuele wijze seks bespreken. De absurdistische en tegelijkertijd realistische aard van de filmpjes maakt beide clips ook alleszins de moeite waard om te bespreken.

Om te beginnen een scene uit Toren C, een komische televisieserie van de VPRO die eind 2008 voor het eerst werd uitgezonden. De serie is geschreven door de actrices Maike Meijer en Margôt Ros en draait om een bedrijvencomplex en de mensen die daar werken. Meijer en Ros spelen zelf een groot deel van de rollen, in totaal zo’n 40 verschillende personages. De betreffende scene zorgde voor schaamrood op mijn wangen, wat op zich al indrukwekkend is. Ik houd van grappige, zelfverzekerde vrouwen die geen probleem hebben om heerlijk over de wereld heen te walsen. Meijer en Ros kunnen er wat van. Maar belangrijker: naast het heersende taboe op de seksualiteit van vrouwen, verwijst het naar het pijnlijke stigma dat vrouwen niet grappig kunnen zijn. Dit doet denken aan andere waanideeën, zoals vrouwen die niet mooier zouden worden naarmate ze ouder worden, vrouwen geen mooie kunst kunnen maken en eigenlijk ook geen goede boeken kunnen schrijven. Terwijl er zoveel vrouwen zijn die het tegendeel bewijzen, blijken dit toch wel een aantal van de dominantste stereotypes, waar maar moeilijk van af te komen is. Een lompe scène als van Toren C is daarom ook zeer welkom. En, goed nieuws, dit jaar begint er weer een nieuw seizoen.

Verder viel de briljante aflevering van nog een andere absurdistische komedie ook goed in de smaak. Namelijk die van de Amerikaanse cabaretiers Keegan-Michael Key en Jordan Peele.  Misschien heb je het filmpje al langs zien komen op een van de sociale media, misschien niet. In deze aflevering van de komische show Key & Peele geven twee van hun personages een bijzondere les aan tienerjongens in het bevredigen van vrouwen, inclusief een onverwachtse afloop. In al zijn hilariteit is het filmpje fantastisch accuraat, wat overigens ook deels voor het eerste filmpje geldt. Dat het stiekem helemaal niet zo onrealistisch is als het lijkt, is overigens ook de grote grap van het filmpje: het genot van vrouwen wordt voor de verandering niet gebagatelliseerd of het gebrek daarvan afgeschoven op de vrouw zelf. Nee, het ligt aan de incapabele mannelijke bedpartner die er gewoon niets van begrijpt.

Kunnen beide filmpjes ook gewoon lomp, grof en schaamteloos worden gevonden? Vast wel. Maar humor blijft een effectieve methode om belangrijke onderwerpen aan te snijden. Lachen bewijst zich als een productieve manier om taboes te doorbreken, dus zinloos is het zeker niet. Kritische analyses over wat er in de wereld speelt zijn belangrijk, en omdat er de wereld eigenlijk maar een depressieve bende is, móet er soms wel gelachen worden. En met deze filmpjes kan dat gelukkig ook. 

Uw reactie

Uw reactie

Ramona

vrijdag 21 feb 2014 00:00

Toren C is sowieso erg goed in stereotypes. ook racistische https://www.facebook.com/photo.php?fbid=808287129185531&set=a.203548216326095.61622.203496132997970&type=1&theater