Filosoof Valkenberg kan beter taarten leren bakken

redactie • 5 aug 2015

Is er nog iemand die na Sebastien Valkenberg wil beweren dat het feminisme in Nederland overbodig is? Het antwoord lijkt ons wel duidelijk: niet zolang zure nepfilosofen als meneer Valkenberg nog een podium krijgen bij kwaliteitsmedia om hun feitenvrije nonsens te delen. Gelukkig zijn er mensen als schrijver en radiomaker Nikki Dekker, die zulke stukjes met veel vaardigheid afbranden.

Voor wie het had gemist en dus de luxe van een ergernisloos weekend had: gastcolumnist van de Volkskrant Sebastien Valkenberg maakte zich afgelopen zondag schriftelijk druk over de uitreiking van de VENI-beurzen, die alle vijf geruisloos naar vrouwen waren gegaan maar o wee als er alleen mannen op tv kwamen of literaire prijzen wonnen. Dan was Nederland te klein, aldus de heer Valkenberg. De wat, vraag je nu? Ja, wij dus ook.

De VENI-beurzen worden toegekend aan excellente onderzoekers die gepromoveerd zijn, zo bleek. Op de VU waren dat toevallig allemaal vrouwen geweest. Dat de wereld van filosoof Valkenberg niet groter was dan alleen de VU, was ook voor lezers die zich niet verder verdiepten in de VENI-beurzen wel zichtbaar. Door het hele stuk heen gaf de witte mannelijke gastauteur er blijk van grote moeite te hebben met het criterium diversiteit van zijn alma mater. De Indiase komaf van de nieuwe rector magnificus Vinod Subramaniam was de grote doorn in zijn oog, omdat hij volgens het VU-persbericht ‘diversiteit en internationale ervaring en perspectief meebracht’. Valkenberg vond dat dat aantoonde dat emancipatie in onze maatschappij allang niet meer om gelijke rechten gaat.

Ja echt, het stond er echt. Elke maand zijn eigen ophef, schreef Valkenberg verder nog. Vorige maand de samenstelling van gasten in talkshows op tv, de maand ervoor de literaire prijzen. Maar als er een beurs naar een vijftal vrouwen gaat, hoor je er niemand over en dat vond hij gek. Feminisme was een kwestie van turven geworden, wij vonden die conclusie ook wat onnavolgbaar. Maar gelukkig was daar dus Nikki Dekker, die in de pen klom voordat we hetzelfde konden doen en deed wat nodig was, en zoveel beter dan we het zelf gekund zouden hebben.

We zullen niet te veel loslaten over haar repliek op Valkenberg, omdat spoilers zonde zijn bij zo'n fraaie afbranding. We willen hoogstens kwijt dat ze Valkenbergs verhaaltje met de grond gelijk maakt in een vlijmscherp feitenbombardement en dat wij er met volle teugen van genoten. We wensen jullie evenveel leesplezier met Dekkers reactie bij de Volkskrant: ‘Vrouwen blijven ongezien, dus gaan we door met turven’.   

Vooruit, één citaatje dan:
‘Alsof mannen ten allen tijde recht hebben op een bepaald percentage beurzen, functies en spreekstoelen. Alsof 'diversiteit' betekent dat alle anderen een klein puntje krijgen, en de blanke man een halve taart. Integendeel: 'diversiteit' betekent dat we die oude taart het raam uit flikkeren en met z'n allen een hele rits nieuwe taarten bakken - voor elke smaak een andere.’ – Nikki Dekker