FtM encounters

Afsluiting Female Masculinities Symposium

Mariette Hermans • 2 sep 2008

FTM Encounters: Crosscultural conversations is een uitwisseling tussen onderzoekers en transgenders in het kader van het International Female Masculinities Symposium. De discussie vindt plaats op zaterdagavond 6 september in De Peper, Overtoom 301 Amsterdam als afsluiting van het symposium.

Tijdens FTM Encounters gaat een panel van wetenschappers en transgenders in debat over persoonlijke en academische benaderingen van mannelijke vrouwelijkheid. In het panel zitten onder meer Joz Motmans, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en Saskia Wierenga, hoogleraar Gender and womens same sex relations in cross-cultural perspective aan de Universiteit van Amsterdam. Wierenga is bovendien initator van het International Female Masculinities Symposium waarvan deze bijeenkomst de afsluiting is.

Hoewel ‘transgender’ een groeiende academische belangstelling kent, blijven daarbij mannelijke vrouwen vrijwel onzichtbaar. Mannelijke vrouwelijkheid of gender-ambiguiteit bij vrouwen wordt nog niet in samenhang en interdisciplinair bestudeerd. Tijdens het symposium spreken onderzoekers uit verschillende werelddelen over vormen van mannelijke vrouwelijkheid. Het vermijden van het binaire denken en het bekritiseren van heteronormen staan daarmee op de agenda. In dit afsluitende avondprogramma leidt Eliza Steinbock, promovenda aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), de meer persoonlijke discussie over mannelijke vrouwelijkheid.

Aanvang: 20 uur. Vooraf kun je eten bij De Peper, reserveren: 020 412 2954.