ik ben niet racistisch maar
ik ben niet racistisch maar
redactie • 29 jun 2015

GEEN PROBLEEM MET RACISME

Over een paar dagen is het Keti Koti. Intussen kwam afgelopen weekend de 42-jarige Arubaanse Mitch Henriquez na afloop van Haagse muziekfestival Night at the Park door politiegeweld om het leven. De snelle verklaring van het OM en het Haagse politiekorps werd direct gelogenstraft door ooggetuigenverklaringen en filmpjes van de arrestatie, die wel degelijk excessief geweld impliceren. Maar verder heeft Nederland echt geen probleem met racisme, hoor.

Volgens het AD is het nog lastig om te bepalen hoeveel betogers er deelnemen aan de spontane demonstratie tegen racisme in Den Haag. Wel is duidelijk dat de demonstratie ondersteund wordt door Mad Brothers, een organisatie die zich inzet tegen discriminatie en racisme, en dat er minstens één anti-Zwarte Piet-beweging aanwezig is. Inmiddels is ook de ME ingezet. Na het verschijnen van diverse online beelden van de arrestatie heeft Openbaar Ministerie de eerdere verklaring dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel werd ingetrokken.

Er zijn verder nog twee artikelen over de dood van Henriquez waar we aandacht aan willen besteden in onze post van vandaag. Het eerste is het ooggetuigenverslag dat Funx optekende uit de mond van festivalganger Esther de Ruijter, die het incident van vier meter afstand zag gebeuren. ‘Hij is absoluut mishandeld,’ zegt ze. Ook stelt ze dat Henriquez duidelijk buiten bewustzijn was toen hij in het politiebusje werd gelegd. Het tweede artikel is het opiniestuk van publicist en activist Quinten Keesmaat over de dood van Henriquez op Joop. Volgens Keesmaat is de snelle persverklaring van het OM en de politie een mechanisme dat telkens op gang komt als de politie in de fout gaat. Hij stelt dat met name het Haagse politiekorps vaker in opspraak is geweest vanwege (veelal racistisch) geweld en vergelijkt Henriquez’ dood met die van de 17-jarige Rishi Chandrikasin, die bij station Hollands Spoor om het leven kwam toen agenten zijn mobiele telefoon voor een pistool aanzagen. Voor Keesmaat lijdt het geen twijfel: de dood van Henriquez is moord. Net zozeer als de dood van de zwarte Amerikanen Eric Garner en Freddie Gray door de hand van Amerikaanse politieagenten moord was. Maar Nederland heeft geen probleem met racisme, hoor.

Uw reactie

Uw reactie