GEWELD TEGEN VROUWEN? ROTTERDAM RISE!

Wereldwijde actie op 14 februari

Pamela Roumen • 12 feb 2013

Bij menigeen ligt de brute moord op een studente in New Delhi nog vers in het geheugen. De details van het delict lieten namelijk niemand onberoerd. Ook de recente verkrachting in Afghanistan is niet te vergeten; het slachtoffer dat nu een gedwongen huwelijk met haar geweldspleger moet aangaan. Hetzelfde geldt voor het groeiend aantal seksuele aanvallen tegen Egyptische vrouwen op het Tahrirplein. Het moge duidelijk zijn: het internationaal geweld tegen vrouwen is aanhoudend, en dat mag men niet langer met lede ogen aanzien. Dat vindt ook de 31-jarige Esther Arends. Geïnspireerd door het globale initiatief van One Billion Rising, organiseert de choreografe Rotterdam RISE. Op 14 februari staat het Schouwburgplein in Rotterdam in het teken van vrouwen, geweld en onderdrukking maar ook van dans, muziek én een feestje. Arends: “Het is niet dat we het geweld tegen vrouwen gaan vieren. For god sake. No!”

Vanwaar dit  initiatief: Rotterdam RISE?

Ik organiseer dit evenement nog met vier andere vrouwen. In de organisatie van Rotterdam RISE zitten hoofdzakelijk dansers... Wij staan dan ook voor vrije expressie. Daarbij zien we de wereld als een plaats waarin alle vrouwen die vrijheid mogen claimen. In deze tijd zie ik graag dat vrouwen in alle vrijheid expressief kunnen zijn, waar dan ook. Er worden echter nog te veel vrouwen onderdrukt. Dat gebeurt niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Vrouwen komen door die onderdrukking dan ook niet helemaal tot hun recht.

Hoe kan een dansevenement in Rotterdam dan een onderdrukte vrouw in, bijvoorbeeld, New Delhi helpen?

Dit evenement stelt sowieso het geweld tegen vrouwen aan de kaak. Kijk, we organiseren dit evenement in het openbaar en op een centrale plek. Overdag zal er geflyerd worden en zullen we spandoeken ophangen. Daardoor vestigen we niet alleen de aandacht op het dansevenement maar ook op het achterliggend thema, namelijk: geweld tegen vrouwen. Aan de ene kant is Rotterdam RISE een protestactie: we staan met z’n allen op en zeggen ‘stop met dat geweld tegen vrouwen’. Aan de andere kant staat het evenement in het teken van verzustering en verbroedering; vele mensen die niet alleen in Rotterdam maar wereldwijd hand in hand zullen staan.

Ik hoop dan ook dat onderdrukte vrouwen, in New Delhi of waar dan ook, zich gesteund en gedragen voelen door zoveel deelnemende mensen. Dat zij weten dat we hen niet vergeten zijn. Dat wij hen graag willen helpen in hun bevrijding.

Er is veel (internationaal) geweld tegen vrouwen; vraagt dat niet eerder om gebalde vuisten dan om dansende voetjes?

Ik heb heel sterk het gevoel dat vechten niet helpt. Je vuisten gaan ballen en daardoor in een soort van gevecht raken; dat is niet het soort energie dat ik wil inzetten. In de media gaat het al continu over vechten, oorlogsvoering en uit de hand gelopen conflicten. Protesteren kan ook op een vredelievende manier. Want hoe krachtig is het om op een enorm groot plein te gaan staan, met een aantal vrouwen, en daar dan écht te staan? Ik vind dat vele malen krachtiger en denk dat je daar veel meer mee bereikt dan met het aangaan van een gevecht en gaan gillen.

Je moet je ook bedenken dat een op de drie vrouwen wereldwijd, en een op de acht vrouwen in Nederland, met geweld te maken krijgt. Dus op het Schouwburgplein zullen ook veel vrouwen aanwezig zijn die op een of andere manier in contact zijn gekomen met verkrachting of mishandeling. Alleen al het feit dat vrouwen die dag samenkomen, kan heel veel steun bieden en een helende werking hebben.

Wat kunnen dansgrage dames op 14 februari van Rotterdam RISE verwachten?

Ik denk dat het een krachtig evenement gaat worden. Waar je aan de ene kant wel de ernst zal voelen van het daadwerkelijk thema. Aan de andere kant zal er ook een flash mob zijn en ruimte voor vrije dans. En dat mag een feestje worden. Wij vrouwen in Nederland zijn bijvoorbeeld al vrijer vergeleken met vrouwen in Afrika, dus: be free! Maak er een feestje van, en vooral: vier die vrijheid!

En de dansgrage heren?

Die zijn van harte welkom!!! Ja, die mannen moeten ook gewoon komen. Schrijf dat maar met drie uitroeptekens op, haha.

 

Meer informatie over Rotterdam RISE en de landelijke zusterinitiatieven?

Bezoek de Facebook-pagina’s:

www.facebook.com/OneBillionRisingRotterdamRISE

www.facebook.com/OneBillionRisingAmsterdam

www.facebook.com/OneBillionRisingUtrecht

Foto: COPYRIGHT 2013 ©One Billion Rising