Hoe feministisch is het nieuwe regeerprogramma?

Voorkant analyse regeerprogramma 2024
Voorkant analyse regeerprogramma 2024
redactie • 11 okt 2024

Vandaag is Wereldmeisjesdag. Sinds 2012 is 11 oktober uitgeroepen tot internationale dag om aandacht te schenken aan de positie van meisjes wereldwijd. Een uitgelezen moment om eens te kijken naar de plannen die onze regering heeft voor de rechten en positie van vrouwen.

De internationale vrouwenrechtenorganisatie ActionAid analyseerde vorig jaar met de Feministische Partijwijzer de partijprogramma’s van vijftien politieke partijen. Toen het regeerprogramma er eindelijk lag, was het tijd voor een nieuwe analyse. Hebben de verkozen politieke leiders iets gedaan met de oproep om vanuit feministische waarden te regeren?

In de analyse van het regeerprogramma is gekeken naar vier thema’s: vrouwenrechten, klimaatrechtvaardigheid, verantwoord ondernemen en duurzame ketens, en de gelijkwaardige samenleving. Gezien de scores op de Partijwijzer vorig jaar zal het teleurstellende antwoord niemand verbazen. Economisch gewin en eigenbelang staan voorop, en voor kwetsbare groepen en internationale solidariteit is geen oog.

Het kabinet zet winst voor bedrijven boven mensenrechten en milieu, grote industriële landbouw boven kleine duurzame boeren, en het belang van Nederland boven de rest van de wereld. Zo krijgen vervuiling, uitbuiting, en belastingontwijking de vrije loop, ten koste van emancipatie, duurzaamheid, en solidariteit.

Klimaatverandering is onlosmakelijk verbonden met de positie van vrouwen wereldwijd. De opwarming van de aarde treft kwetsbare bevolkingsgroepen het hardst, vooral in niet-westerse landen. In de nasleep van natuurrampen, die door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen, lopen vrouwen en meisjes grote risico’s. Zo berichtte Amnesty dat zij worden blootgesteld aan seksueel geweld en uitbuiting, wanneer ze voedsel en andere basisbenodigdheden proberen te bemachtigen. Een ander voorbeeld is de toename van het aantal kindhuwelijken. Door groeiende armoede onder klimaatvluchtelingen worden meisjes steeds vaker en steeds jonger uitgehuwelijkt.

ActionAid heeft acht actiepunten geformuleerd voor het nieuwe kabinet:

  1. Stel welzijn van mens en aarde centraal, niet winst van multinationals.
  2. Stimuleer een eerlijke energietransitie. Stop de financiering van fossiele brandstoffen.
  3. Maak van de klimaatcrisis de hoogste prioriteit. Zorg zowel nationaal als internationaal voor rechtvaardig klimaatbeleid.
  4. Zet vol in op gendergelijkheid. Laat vrouwen van alle achtergronden aan alle beslissingstafels deelnemen.
  5. Houd internationale solidariteit als prioriteit en blijf investeren in internationale samenwerking.
  6. Garandeer internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) via wetgeving. Pak bedrijven die mensenrechten schenden en milieuschade toebrengen hard aan.
  7. Stop de financiering van grootschalige landbouw. Investeer in agro-ecologie voor het behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid.
  8. Stop belastingontwijking en zet in op internationaal eerlijke belastingen.

De volledige analyse van het regeerprogramma kun je hier downloaden.


Help je mee om 50 jaar LOVER te vieren?
Dit jaar bestaat LOVER 50 jaar. Sinds de start in 1974 draait LOVER volledig op vrijwilligers en donaties. Voor de jubileumactiviteiten zijn extra middelen nodig. Informatie over (eenmalig) doneren vind je hier

Meer LOVER? Volg ons op XInstagramLinkedIn en Facebook.