griekenland huilend1 afp 0
griekenland huilend1 afp 0
redactie • 5 jul 2015

Hoe groot wil je ongelijkheid hebben?

Vandaag stemt Griekenland in een referendum over het laatste bezuinigingsvoorstel van de euro-trojka: een beslissing waar het lot van Griekenland binnen de EU vanaf hangt. Al een week lang beheerst het Griekse ja of nee het nieuws. Het is strikt genomen geen feministisch nieuws – maar toch vinden we het een LOVER-onderwerp, omdat het ook over ongelijkheid gaat. Wie het intussen iconische beeld ziet van de huilende Griek bij een bank die vergeefs probeerde om het pensioen van zijn vrouw op te nemen en dat tegenover het kapitaal zet dat rijke Grieken in Luxemburgse of Nederlandse belastingparadijzen stallen, kan niet aan die conclusie ontkomen. Een heel volk dat wordt gestraft om de elite te verrijken: hoe groot wil je ongelijkheid hebben?

Een heel land dat binnen onze eigen Europese grenzen aan de rand van de afgrond wordt gebracht uit een als noodzaak vermomde ideologie, die het kleinst mogelijke deel van de bevolking bevoordeelt ten koste van de rest. Voor iedereen met enige sociale bewogenheid moet het een verschrikking zijn om aan te zien. Dat is het zeker ook voor ons. De constante spin rondom Griekenland, die de Grieken onophoudelijk neerzet als luie, verkwistende en corrupte burgers, is bijna onverdraaglijk geworden. Ja, het land kent een corruptieprobleem – al lang voordat Syriza aan de macht kwam. Ja, het land kent de inmiddels beruchte vrijstelling van belasting voor rijke reders – maar het is juist Syriza dat daar iets aan wil doen, en het zijn juist de eurotechnocraten die het tegenhouden, omdat de redersvrijstelling winst oplevert voor onze eigen banken.

En nu wie het toch over de West-Europese banken hebben: is er iemand die gemist heeft waar het leeuwendeel van de betalingen aan Griekenland naartoe is gegaan? Dan hebben wehier het eerste linkje voor diegene. En ja, de Griekse schuldenlast ledigen betekent wellicht dat elke Europeaan 1000 euro per persoon moet ophoesten, kinderen en bejaarden incluis. Maar - nieuwsflits – dat is precies hetzelfde bedrag dat elke Nederlander, kinderen en bejaarden incluis, ook moest ophoesten voor het redden van onze eigen banken. Diezelfde banken die meteen na hun redding weer loonsverhogingen en bonussen voor het hoogste kader probeerden door te voeren. Dat is ze meestal ook gelukt, trouwens. En nee, dit is geen live blog waarin de uitslag van het referendum wordt bijgehouden. Wie daar naar op zoek is, verwijzen we graag hier naar door. Wat dit wel is, is een overzicht van artikelen over Griekenland, die genuanceerder en kritischer zijn dan wat we doorgaans van de Nederlandse media krijgen voorgeschoteld.

  1. Slavoj Žižek: Dit gaat niet over de Grieken, dit gaat over ons allemaal – de prettige uitzondering bij Vrij Nederland, die een van de befaamdste denkers van het moment aan het woord laat komen
  2. Is Merkel Being Irrational? German elites are willing to let the euro crash to guarantee their own political survival – Jacobin
  3. The Ideologues Of The Eurozone – Social Europe
  4. "Aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren" – De Wereld Morgen.be
  5. Waarom de Grieken moéten bloeden – De Wereld Morgen.be
  6. CrowdFunding a bailout fund for Greece. By the people, for the people – IndieGoGo: voor wie wil doen wat het neoliberale monster dat ooit het Europese ideaal was nalaat.

 

Uw reactie

Uw reactie