02-07-2014
02-07-2014
Eva M. Verbeek (hoofdredacteur)

Hoe Palestina monddood wordt gehouden

De omstreden berichtgeving over de moord op de drie Israëlische tieners

“Rachel Frankel went to the UN to plead for their support, saying “it is wrong to take children, innocent boys or girls, and use them as instruments of any struggle. It is cruel…I wish to ask: Doesn’t every child have the right to come home safely from school?” Do those sentiments apply to Palestinian children, too?”, vraagt Susan Abulhawa zich af.

Rachel Frankel is één van de moeders van de drie Israëlische tieners die onlangs vermoord in de Westbank werden aangetroffen. Sinds het uitkomen van deze tragedie staan westerse media bol van het verdriet en de pijn van Israël. Maar in de berichtgeving over de Israëlische tieners in de westerse – mainstream- media is meer aan de hand. Alhoewel de nuance in de berichtgeving rond het Israël/Palestina conflict de laatste tijd eindelijk wat meer in balans leek, is dit in de informatievoorziening over de drie vermoorde Israëlische tieners weer ver te zoeken. Want dat deze tragedie gebeurd is in het licht van Israëls inmiddels 47 jaar durende militaire bezetting van Palestina wordt niet vermeld, net zo min dat de drie tieners verbleven in een illegale kolonie op de Westbank. Dit zijn geen details die de moorden moeten goed praten, integendeel. Maar berichtgeving hoort wel haar nuance te ontlenen aan een context van de betreffende situatie. Het gevolg is niet alleen eenzijdige berichtgeving maar veelal incorrecte.

Maar nog belangrijker: nergens in de westerse media is iets te vinden over de ruim 1500 Palestijnse kinderen die de afgelopen 13 jaar door Israël zijn vermoord, om nog maar te zwijgen over de ruim 700 kinderen die elk jaar ‘s nachts door Israëlische soldaten op brute wijze uit hun bed worden gehaald en zonder reden, laat staan een fatsoenlijk proces, worden opgesloten.

En dat is precies waar LOVER’s Uitgelicht vandaag om draait: Susan Abulhawa’s scherpe analyse over de eenzijdige westerse berichtgeving rond de moord op de drie Israëlische tieners, ‘The searing hypocrisy of the West’.

Uw reactie

Uw reactie