broadly
broadly
redactie • 28 jul 2015

Hoera! Meer vrouwen op tv!

(Al is dat dan alleen online)

Op 3 augustus lanceert VICE Broadly: een nieuw internationaal online tv-kanaal gericht op vrouwen, met het zwaartepunt op documentaires en reportages. De trailer voor Broadly doet vermoeden dat de insteek feministisch-progressief is, met veel aandacht voor vrouwenrechten, vrouwelijke empowerment en LGBT-issues, waarbij ook voor de feministische doelgroep de controverse niet geschuwd wordt.

Het overzicht van de onderwerpen in de trailer is zeker prikkelend te noemen – al zit er ook één bij die wenkbrauwen doet rijzen. Een Keniaans dorp zonder mannen. Een Japanse vrouw die gearresteerd werd omdat ze vagina-kunst maakt. Virginie Despentes, de schrijfster die de Franse literatuur overhoop blies met haar scandaleuze Baise-Moi en rape culture op een nogal confronterende manier aan de kaak stelt. Op zoek naar de laatste lesbische cafés in Amerika. Duitse drones die abortusmedicatie in Polen bezorgen, waar abortus verboden is. Sekswerkers in Spanje. Girl gangs. Genderfluïditeit. En o ja, Ann Coulter, de schietgrage Amerikaanse die vindt dat vrouwen geen stemrecht zouden moeten hebben. Het moet gezegd worden: als het nieuwe kanaal brengt wat de trailer belooft, komt er in elk geval een enorm breed spectrum aan vrouwelijke stemmen aan het woord.

Natuurlijk valt er op basis van een trailer nog niks te zeggen over de kwaliteit van Broadly, met onderwerpen als bovenstaande kan de aanpak sensatiebelust, maar ook integer uitpakken. Bij LOVER zijn we in elk geval wel nieuwsgierig geworden – al was het maar omdat VICE oppakt wat de Nederlandse tv zo schromelijk laat liggen: tv-programma’s die vrouwen met maatschappelijk gewicht laat zien. Op internationaal gebied veranderen de wereld en de manier waarop we met gender omgaan in een razendsnel tempo en vrouwen staan daarbij vaak in het middelpunt, maar onze vaderlandse talkshow-redacties komen nog steeds niet verder dan ‘te weinig vrouwelijke ministers en te weinig vrouwelijke CEO’s’. Dat alleen al vinden we reden om naar Broadly te kijken.

Maar kijk de trailer en oordeel zelf:

Link: http://www.vice.com/video/welcome-to-broadly-trailer

Uw reactie

Uw reactie