Intellectuelen lekker ouderwets onder elkaar

Manu B├╝hring • 9 nov 2009

Boekwinkel Savannah Bay vierde op 7 november haar zilveren jubileum. LOVER vierde mee en laat je delen in de feestvreugde.

De ud tokkelt zacht
De avond begint met de ud, een Arabische korthalsluit, die vijf minuten in het donker mystiek tokkelt. Dat is niet voor iedereen een geslaagd begin. Wel voor de gasten van het stampvolle culturele centrum Rasa in Utrecht op zaterdagavond 7 november.
Zij vierden samen 25 jaar Boekhandel Savannah Bay - volgens burgemeester Aleid Wolfsen een “juweeltje” en stadsdichter van Utrecht Ingmar Heytze feliciteerde met dit zilveren jubileum door de winkel een gouden toekomst en een eiken jubileum toe te wensen.

Woorden klinken mee
Savannah Bay is geen gewone boekwinkel en verdient daarom ook een speciaal feest. Terwijl de boekwinkels in Nederland franchise-ondernemingen worden, ketens waar aan het begin van de winkel stapels van zogenaamde “bestsellers” klanten doen struikelen, vindt de lezer bij Savannah Bay inderdaad juweeltjes. Buitengewone boeken voor buitengewone mensen. De eigenaar, Marischka Verbeek, vertelt: “Er was een klant met wroeging. Op een ochtend lag een boek in de brievenbus met een briefje erbij: ‘ Had dit boek bij jullie gejat, maar kreeg spijt. Hierbij retour. PS. Het is een heel mooi boek.’ “
Savannah Bay is zo bijzonder omdat het grotendeels door vrijwilligers word gerund. Het is de opvolger van de vrouwenboekwinkel “De Heksenketel” die in 1975 in Utrecht werd geopend. En ondanks dat men niet meer uitsluitend boeken van over en voor vrouwen verkoopt is de winkel nog bezield door het idealisme van deze beweging.

Ik zwijmel stil weg
Ik heb genoten van deze stille en niet helemaal perfect getrimde literaire avond. Dichters die uit eigen werk voorlezen, boekhandelaren die gedichten van Annie M.G. Schmidt op muziek zetten en af en toe de verkeerde snaar raken. Een schrijver uit de Achterhoek, A.L. Snijders, die korte verhalen schrijft over “Hout” en “Voortschrijdend inzicht” , terwijl op een doek achter hem een gezellig houtvuur knappert. Ik heb woorden gehoord die ik niet eens kende of die ik al lang weer was vergeten omdat ze niet meer modern zijn, zoals “vlerk”.
Een avond voor intellectuelen die zich daar af en toe helemaal aan over willen geven. En dat kun je thuis gelukkig overdoen met een goed boek uit Savannah Bay.

Bezoek de webshop van boekhandel Savannah Bay.