Internationale Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan

Afschaffing slavernij Beeld door Khaddouj Barghout
Afschaffing slavernij Beeld door Khaddouj Barghout
redactie • 23 aug 2022

Vandaag is de Internationale Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan. UNESCO koos voor 23 augustus, omdat in de nacht van 22 op 23 augustus 1791 tot slaaf gemaakte mensen in opstand kwamen tegen de slavernij op het eiland Santo Domingo.

De herdenkingsdag, die in 1988 door UNESCO werd uitgeroepen, is met name bedoeld om de trans-Atlantische handel in mensen te herdenken. Daarnaast is er jaarlijks op 2 december ook een internationale herdenkingsdag voor moderne vormen van slavernij en op 25 maart een herdenkingsdag voor slachtoffers van slavernij en mensenhandel.

Opstand
De opstand van 1791 wordt gezien als de eerste aanzet tot het afschaffen van de trans-Atlantische slavernij. In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen tot slaaf gemaakte mensen op Santo Domingo - het huidige Haïti en de Dominicaanse republiek - in opstand tegen de slavernij op het eiland. Deze opstand onder leiding van de hogepriesters Dutty Boukman en Cecile Fatiman kostte duizenden tot slaaf gemaakten, kolonisten en slavenhouders het leven. Frankrijk was het eerste Europese land dat in 1793 tot slaaf gemaakten hun vrijheid teruggaf. Het zou nog tientallen jaren duren, voordat deze vorm van tot slaaf maken door de andere landen werd afgeschaft.

Keti Koti
Officieel schafte Nederland op 1 juli 1863 slavernij af, maar de praktijk was anders. De voorgenomen afschaffing leidde tot paniek bij de plantagehouders in Suriname en de Nederlandse Antillen. Als alle tot slaaf gemaakten ineens vrij zouden zijn, wie moest dan al dat werk doen? De Nederlandse regering besloot daarom om de vrijgemaakten nog tien jaar onder toezicht van de Staat te stellen. Dat betekende dat alle ‘voormalig’ tot slaaf gemaakten op de plantages moesten blijven werken, zodat de plantagehouders tijd hadden om nieuwe werknemers te zoeken. Tijdens Keti Koti, waarop wordt stilgestaan bij de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, is 1873 daarom een belangrijk jaartal.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.