Internationale Dag van Culturele Diversiteit
Het is vandaag de Internationale Dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling. Met dit initiatief wil UNESCO niet alleen de aandacht vestigen op de rijkdom van de culturen in de wereld, maar ook op de essentiële rol van de interculturele dialoog voor het bereiken van vrede en duurzame ontwikkeling.
Driekwart van de grote conflicten in de wereld hebben een culturele dimensie. Het overbruggen van de kloof tussen culturen is urgent en noodzakelijk voor vrede, stabiliteit en ontwikkeling. Culturele diversiteit is een drijvende kracht achter ontwikkeling. Het is onontbeerlijk om armoede te bestrijden en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Om culturele diversiteit te aanvaarden en te erkennen zijn respect en wederzijds begrip noodzakelijk.
In 2001 nam UNESCO de Universele Verklaring over culturele diversiteit aan. Een jaar later hebben de Verenigde Naties (VN) 21 mei uitgeroepen tot World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development. In 2015 volgde een resolutie, waarin de VN de bijdrage van cultuur aan duurzame ontwikkeling bevestigen, de natuurlijke en culturele diversiteit van de wereld erkennen, en culturen cruciale katalysatoren noemen van duurzame ontwikkeling. Het UNESCO-verdrag benadrukt onder meer het belang van vrij verkeer van culturele goederen en diensten en dat landen recht hebben op een eigen cultuurbeleid.
Om diversiteit van cultuuruitingen te beschermen en te bevorderen hanteert UNESCO vier doelstellingen:
1. Het ondersteunen van duurzame bestuursstelsels voor cultuur
2. Het tot stand brengen van een evenwichtige stroom van culturele goederen en het vergroten van de mobiliteit van kunstenaars en cultuurwerkers
3. Het integreren van cultuur in kaders voor duurzame ontwikkeling
4. Het bevorderen van mensenrechten en fundamentele vrijheden.
Tijdens de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit op 21 mei staan overal ter wereld organisaties, bedrijven en mensen stil bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe verschillende culturen samen kunnen leven. Zo organiseert Pathé een themaweekend, waarin diverse films de rijkheid van cultuur vieren. Ken je meer initiatieven in het kader van deze belangrijke dag? Deel ze in de reacties!
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook.