Kiezen voor feminisme op 17 maart

Illustratie door Marieke Ubbink
Illustratie door Marieke Ubbink
Saar van der Lugt
Saar van der Lugt • 25 feb 2021

Het is bijna 17 maart en dat betekent: stemmen! Twijfel je nog over welke partij jouw stem krijgt? Vind je thema’s als gelijkwaardigheid en inclusiviteit belangrijk? LOVER heeft een overzicht gemaakt van stemhulpen die je helpen jouw feministische stem uit te brengen.

De kans is groot dat jij wel een doordachte stemkeuze wil maken, maar geen tijd of zin hebt om alle verkiezingsprogramma’s door te spitten. Daarom zijn stemhulpen een uitkomst. Je vult je mening in over een paar stellingen en hup, er rolt een handig lijstje uit van partijen die het beste bij jouw voorkeuren passen. De oudste en bekendste stemhulp is de StemWijzer van ProDemos, die al sinds 1989 bestaat en jaarlijks door miljoenen mensen wordt ingevuld. Daarnaast zijn meer specifieke stemhulpen, die focussen op een bepaald thema. Ook voor wie gericht zoekt op feministische thema’s zijn speciale stemwijzers en kieskompassen ontwikkeld. LOVER zet ze voor je op een rijtje.

Sekswijzer van Rutgers
Politieke beslissingen hebben invloed op jouw seksuele gezondheid. Zo beslist de overheid of de anticonceptiepil wordt vergoed, of seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is en hoe seksuele voorlichting op school eruit moet zien. Door de Sekswijzer in te vullen, kom je erachter hoe de verschillende partijen hierover denken en hoe dat overeenkomt met jouw eigen standpunten.

De Sekswijzer bestaat uit vijftien stellingen over seks en seksualiteit. Een van de stellingen is bijvoorbeeld of de verplichte wachttijd van vijf dagen voor een abortus moet worden afgeschaft. Een andere stelling is of testen op hiv en soa’s gratis moet zijn voor iedereen in Nederland. Bij elke stelling kun je doorklikken voor meer informatie over het onderwerp en de stand van zaken nu.  

De Sekswijzer werd ontwikkeld door Rutgers, Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality. Alle partijen waarvan verwacht wordt dat zij minimaal één zetel halen bij de verkiezingen, werden uitgenodigd om op de stellingen te reageren. Elf partijen hebben dit gedaan, namelijk - op alfabetische volgorde - BIJ1, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SGP, SP, VVD en 50+.

Feministische partijwijzer van ActionAid
Met de Feministische partijwijzer wil vrouwenrechtenorganisatie ActionAid aandacht vragen voor wat écht belangrijk is. Echt belangrijk zijn volgens ActionAid feministische waarden zoals gelijkheid, vrede en vrijheid. Daarom zou de overheid die voorop moeten stellen, in plaats van economisch gewin. De organisatie beoordeelde dertien politieke partijen op hun plannen voor gendergelijkheid, een duurzame economie en eerlijke machtsstructuren.

De Feministische partijwijzer werkt dus niet hetzelfde als de Stemwijzer en de Sekswijzer, waarbij je je eigen mening invult en daar vervolgens een partij uitrolt die het beste bij jou past. Het is meer een handig kompas voor kiezers die op een partij willen stemmen die hoog scoort op feministische thema’s. Om alvast een tipje van de sluier te lichten: BIJ1, PvdA en PvdD komen het beste uit de test.

Het Gendergelijkheid Stemadvies van WOMEN Inc. en Atria

Net als ActionAid beoordeelden WOMEN Inc. en Atria de verkiezingsprogramma’s op hun plannen voor gendergelijkheid, met als resultaat Het Gendergelijkheid Stemadvies. Dit advies is geen uitgebreid verslag zoals dat van ActionAid, maar een overzichtelijke tabel waarin je snel kunt zien hoe goed de partijen scoren op hun ideeën over gendergelijkheid in allerlei domeinen, van de arbeidsmarkt tot de gezondheidszorg. Wil je meer weten over de specifieke plannen van een partij om bijvoorbeeld de loonkloof te dichten of meer vrouwen op besluitvormende posities te krijgen, dan kan je doorklikken voor meer informatie.

Het Gendergelijkheid Stemadvies focust – zoals de naam al zegt – uitsluitend op plannen over gendergelijkheid, waardoor de uitslag verschilt van die van de Feministische Partijwijzer. De twee partijen die hier het best scoren zijn GroenLinks en PvdA.

Livecastreeks van FemCity x NL Kiest
Als je je nog verder wilt verdiepen in feminisme en politiek, is er in aanloop naar de verkiezingen allerlei leuks te zien en te luisteren. Zo wordt vanuit Pakhuis de Zwijger een reeks online talkshows en debatten uitgezonden over belangrijke verkiezingsthema’s. Enkele van die avonden staan in het thema van feminisme.

Zo kun je op 1 maart kijken naar een talkshow waarin alvast vooruit wordt geblikt op de Women’s March op 8 maart, die dit jaar als thema De Verkiezingen heeft. Op 2 maart staat de uitzending in het teken van representatie in de politiek, met onder andere Devika Partiman van Stem op een Vrouw. Tijdens Nationale Vrouwendag op 8 maart wordt aandacht besteed aan vrouwenkwesties in het buitenland. Op 9 maart vindt tot slot een afsluitend verkiezingsdebat plaats, waarbij vrouwelijke kandidaten van verschillende partijen hun standpunten komen verdedigen.

De livecastreeks is een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger, Lilith, WOMEN Inc., Bureau Clara Wichman, Women’s March Nederland en I’m Speaking. De programma’s zijn live te bekijken volgens een pay as you like-principe. Wel moet je van tevoren even reserveren.

Politieke bonusreeks van DAMN, HONEY
STEM, HONEY is een spin-off van de feministische podcast DAMN, HONEY. In deze politieke bonusreeks gaan hosts Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen in gesprek met lijsttrekkers van zes partijen: BIJ1, PvdA, PvdD, D66, GroenLinks en Volt. Ze voelen de lijsttrekkers aan de tand over feminisme en inclusiviteit, voor zover dat te bespreken valt in vijftien minuten. Zo vragen ze bijvoorbeeld hoe de partij de afgelopen jaren de ‘femi-mist’ in ging en hoe ervoor gezorgd wordt dat dit niet nog een keer gebeurt. Vanaf vandaag staan alle afleveringen online. 

Stem op een Vrouw
Als je al een keuze hebt gemaakt op welke partij je gaat stemmen, maar nog niet weet op welk partijlid, kijk dan nog even op de website van Stem op een Vrouw. Sinds een paar jaar zet deze stichting zich in voor een gelijke man-vrouwverhouding in de politiek. Op dit moment is 31% van de Tweede Kamerleden vrouw, maar dat moet natuurlijk naar 50%.

Jij kunt hieraan bijdragen door op een vrouw te stemmen. Daarbij is het wel belangrijk dat je niet op de eerste vrouw van de lijst stemt, die waarschijnlijk toch wel in de kamer komt. Stem in plaats daarvan op een vrouw die net onder de peilgrens op de kieslijst staat. Op de website van Stem op een Vrouw vind je hier meer uitleg over. Ook kun je per partij informatie vinden over de vrouwelijke kandidaten, om zo iemand te vinden die jou aanspreekt.

 

Bovenstaand overzicht aan feministische stemhulpen is vast niet compleet. Ken je er nog meer? Laat het weten in de reacties!

 

 

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.