LOVER laat zich zien op Roze Zaterdag in Den Haag

Janiek Kistemaker • 22 jun 2009

Afgelopen zaterdag was voor de hele HLBTQ-beweging een dag waarop ‘zichtbaarheid’ even niet een onderwerp van discussie was, maar iets wat massaal en vrolijk gebeurde. LOVER wilde daarbij niet achterblijven en presenteerde haar lesbische themanummer op de roze infomarkt.

De hele Roze Zaterdag stond het LOVER promotie-team op de hoek van de Korte Voorhout en de Lange Vijverberg, niet ver van Zij aan Zij en Roze Links, recht tegenover de zuurstokroze lijkwagen van “rozeuitvaart.nl”. Ook wij probeerden in het oog te vallen. We hadden geen standaard marktkraam gehuurd, maar een oude (net als LOVER 35 jaar!) ribbeltjesbus meegenomen en gepimpt met roze ballonnen, strijdbaar ogende posters en onze feministische T-shirts. In en om het ding kampeerden wij en brachten wij ons tijdschrift aan de vrouw en aan de man.

Door de dag heen zagen wij het publiek (60.000 mensen!) aan ons voorbij trekken en van houding veranderen. Eerst gereserveerd en afwachtend, gaandeweg steeds geïnteresseerder, daarna verzadigd en tenslotte aangeschoten. En of het nu de bus was, of een T-shirt, of een poster, telkens weer kregen mensen ons in het oog en was er een aanknopingspunt om hen te laten kennismaken met LOVER. Dat leverde veel bijzondere gesprekken en ontmoetingen op.

Een man die kwam met de gedachte “je hebt gewoon mannen en vrouwen”, liet zijn blik verruimen en vertrok met de notie dat er veel meer over gender te zeggen valt. Verschillende jonge vrouwen bleken blij verrast, dat er naast Opzij nog meer feminisme bestond. Oude vooroordelen over feministen hielden het niet lang uit tegenover de frisse acte de presence die wij gaven. Ondertussen werd er druk genetwerkt. Voor veel wat oudere bezoekers bleek LOVER een goede bekende. We ontmoetten zelfs een redactielid van het eerste uur.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang wij als tijdschrift op het netvlies van al die mensen zullen blijven hangen. De dag was voor iedereen overvol aan indrukken. Voor onszelf was deze ontmoeting met ons publiek in ieder geval een waardevolle ervaring. Iets om vaker te doen.

Foto: © Tamar Doorduin