Maak je niet dun

Zita de Hoog • 7 jun 2009

Na twee bevallingen en, zo staat er op de cover van People Magazine “een ‘angstaanjagende’ foto van haar op het strand”, was ze het zat: ze besloot af te vallen. Ik heb het over de Amerikaanse actrice Melissa Joan Hart, die trots meldt op de cover dat ze haar figuur weer terug heeft.

Hartstikke fijn voor Hart, als zij gelukkig is met een paar kilo’s minder, is het haar gegund. Maar wat ik zo lees op de website van People Magazine, kwam de motivatie niet helemaal uit haarzelf, maar deels ook uit het publiek. Zoals ze zelf in de verkorte versie van het interview zegt (vertaald): “Ik lees nog steeds alle blogs die gaan over hoe dik ik was geworden” en “Iedereen denkt nog steeds dat ik enorm ben, maar dat ben ik niet meer!”. Toch heeft Hart ook wel begrip voor alle verwarring rondom haar figuur. Het publiek is er nu eenmaal aan gewend dat beroemdheden weer snel in hun skinny jeans rondlopen na een bevalling.

Hoe ze aan haar strakke figuur gekomen is, wilde ze ook nog wel vertellen: 14 maanden hard trainen en aangepaste voeding. En dat het wat langer duurde om haar figuur te krijgen zoals zij het wilde vond ze helemaal niet erg. Ze vond het belangrijker om tijd te besteden aan haar twee zoontjes. De jongste is 14 maanden, inderdaad, net zo oud als haar trainingsprogramma.

Toen ik het artikel las begon ik mij een paar dingen af te vragen. Zijn we als publiek echt zo erg geworden dat we van een amper bevallen beroemdheid vinden dat ze meteen weer in de fitnessapparaten moet klimmen? Alleen maar omdat wij gewend zijn geraakt aan dunne mensen? En waar komt die gewenning vandaan dan? Is die niet ook door diezelfde media ontstaan?

Wat mij betreft gaan beroemdheden voortaan gewoon met (baby)vetrolletjes en al op de cover, met een flinke quote ernaast: ik ben net bevallen, zo zie ik er nu eenmaal uit. Zal je zien: over een paar jaar kijkt niemand er van op. Want je hoeft echt niet altijd te buigen naar de wens van je publiek.

Voor het complete artikel: People Magazine