Machtige vrouwen en goodie bags van Opzij

Nanda Suwargana • 25 okt 2009

Afgelopen week maakte Opzij in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger bekend wie de 100 machtigste vrouwen van Nederland zijn. Nanda Suwargana woonde de feestlijkheden bij en doet daarvan een luchtig verslag. Geniet mee!

Mijn (bloedeigen) nichtje! Ze bedankte voor de eer: 'iets anders' te doen. Een ex-collega mailde af: 'jammer-jammer ik sla even over'. Mijn laatste poging viel al helemaal in verkeerde aarde: 'Opzijjjjj... Nee. Eh, sorry!’

Vier stuks. In al mijn enthousiasme bestelde ik vorige week kaartjes voor de feestelijke bekendmaking van de 100 Machtigste Vrouwen van Nederland. Twee vriendinnen gingen mee. Het derde kaartje kon ik aan de straatstenen niet slijten.

Toch was het druk in Pakhuis de Zwijger. Dat er iemand later kwam en of ik haar naam vast moest doorgeven, vroeg ik aan het meisje achter de lezersbalie. Pfff, nee, dat was niet nodig hoor. Afgeladen was het dus ook weer niet.

Onder applaus en 'The Winner Takes It All' werden de tien machtigste vrouwen opgenoemd en larger than life op drie grote schermen geprojecteerd. Ik kende alleen Neelie Kroes, Erica Terpstra en FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die op één stond. Zij beantwoordde lezersvragen die de Opzij-hoofdredacteur haar voorlegde. Raar: bijna alle vraagstellers waren afwezig. Misschien durfden die hun vinger niet op te steken. Terwijl dát juist een supertip was.

Als je een machtige vrouw wilt worden: steek je vinger op en ga niet in een hoekje zitten hopen dat je vanzelf wordt opgemerkt. En natuurlijk: werk hard.

Dat harde werken is echt heel belangrijk, zo bleek. Want al vóór de borrel officiëel eindigde, stroomde het Pakhuis leeg. Het dj-duo stond zielig in een lege zaal plaatjes te draaien. Op de bar stond een driekwart gevuld dienblad: haring, kaasblokjes en bitterballen met Hollandse vlaggetjes erin.

Agnes was er nog wel. Ze lachte en was in de weer met haar mobieltje. Die pose op de nieuwe Opzij (Agnes deed hem nog even 'live' voor, kin op gekruiste armen) was geïnspireerd door prinses Diana. Ik dacht: ze heeft op die foto wel wat weg van Beth Ditto, de zangeres van The Gossip. Maar Agnes kende haar niet.

Buiten stonden wat mensen te roken. Ik zag Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden er eentje opsteken, maar voelde me vooral door Agnes geïnspireerd. Wat een cool wijf!

Party’s over. Veel goodie bags met flesjes Prosecco waren blijven liggen. Zonde. Ik heb er bij het weggaan eentje meegepikt. De volgende ochtend liep ik met dat Opzij-tasje door de Linnaeusstraat. En toen voelde ik me heel anders. Alsof ik de Huishoudbeurs had bezocht.

Nanda Suwargana schrijft onder meer voor het Lesbo.blog.nl.