Mad (wo)Men
De setting is een groot reclamebureau aan het begin van de jaren zestig: er wordt veel gerookt, gedronken en ook wel gewerkt. Ik heb het over de Amerikaanse serie Mad Men. De hoofdrolspelers zijn overduidelijk de mannen, vrouwen hadden vaak een ondergeschikte functie. Wat ik mij afvraag na het zien van het complete eerste seizoen is: hadden de rollen niet beter omgedraaid kunnen worden?
Vóór aanvang van mijn Mad Men Marathon had ik een vrij strak omlijnd beeld van de Amerikaanse maatschappij van begin jaren zestig. Amerikaanse vrouwen zorgden voor de kinderen en het huishouden en daarnaast zagen ze er altijd geweldig uit. Dit alles om het beeld van een welvarend, net gezin in stand te houden. Kortom: leven volgens het American Dream principe waarin alles draaide om buitenkant en welvaart.
Na het bekijken van het eerste seizoen blijkt mijn idee over de tijd waarin de serie speelt maar ten dele te kloppen. Natuurlijk, de vrouwen zien er altijd verzorgd uit en ze zitten inderdaad vaak thuis, getrouwd en al dan niet met kinderen. Maar wat naar mijn mening zeer subtiel verwerkt is in de serie is dat deze vrouwen langzaam doorkrijgen dat ze in een vacuüm leven. Hun Mad Man was immers in praktijk getrouwd met zijn werk en in theorie met haar. En dat de theorie minder spannend was dan de praktijk, bleek wel uit het feit dat menig Mad Men zichzelf een slippertje veroorloofde, terwijl vrouwlief thuis zat te wachten met het eten.
Na het bekijken van het eerste seizoen durf ik te stellen dat zonder een sterke vrouw thuis, een Mad Man zijn carrière niet eens in stand kon houden. Maar zoals Annie Lennox een paar decennia later zong in het nummer Sisters are doin it for themselves: de tijd dat achter elke geweldige man een geweldige vrouw stond is over, kom uit de keuken en start je eigen leven. Hopelijk gaan de vrouwen van deze Mad Men dat in seizoen 2 ook doen.
Mad Men, iedere woensdagavond om 22.50 op Nederland 2.
Afbeelding: cc Pink Ponk