Man is stoer, vrouw is hoer

Janiek Kistemaker • 12 feb 2010

Nog maar kort geleden schreef ik hier over de schaduwrapportage van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Misschien wel de meest opzienbarende bevinding van dit rapport was dat 1 op de 3 vrouwen in Nederland ooit slachtoffer is geweest van seksueel geweld en dat de overheid daar nog altijd niet echt beleid voor heeft ontwikkeld. Tot een vergelijkbare conclusie kwam journaliste Maria Genova, wier boek Man is stoer, vrouw is hoer. 12 jaar getrouwd met een loverboy deze week uitkwam. Mannen die stelselmatig vrouwen misbruiken en verhandelen komen daarmee haast straffeloos weg.

 

Maria Genova debuteerde in 2007 met het boek Communisme, sex en leugens over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn. Het boek werd goed ontvangen en won De Looier Debutanten Prijs. Tijdens een boekpresentatie wordt zij benaderd door een van oorsprong Oekraïense vrouw, die erop staat haar haar verhaal te doen. Met enige terughoudendheid stemt Maria Genova toe.

Van die terughoudendheid blijft niet veel over, zodra de journaliste zich inlaat met het levensverhaal van Anna. Vanuit haar mond tekent zij in vaak huiveringwekkende details het relaas op van een vrouw die 12 jaar lang getrouwd is geweest met een ‘loverboy’. Het verhaal bevat alle klassieke elementen die wij inmiddels kennen uit andere levensgeschiedenissen van vrouwen in misbruik-relaties: de charme van de man op het terrasje, de heftige pieken en dalen in het huwelijk, het seksuele geweld en de vernederingen. En vooral hoe lang het duurt tot een vrouw daartegen in opstand komt.

In haar boek volgt Maria Genova ook de slepende rechtzaak tegen Sertan, de ex-man van Anna, tegen wie op een gegeven moment door twee vrouwen aangifte wordt gedaan vanwege seksuele uitbuiting. Dit is een punt waarop het moeilijk wordt de gebruikelijke journalistieke afstand te bewaren. “Tijdens het schrijven van het boek deed ik veel research en toen kwam ik tot de schokkende ontdekking dat Nederland een spil is in de internationale mensenhandel en dat de daders meestal de dans ontlopen. Toen ik de straffen van loverboys ging bestuderen, zag ik dat de meeste niet meer dan twee jaar kregen. Door de lage straffen en de gebrekkige opsporing blijft de handel in vrouwen bijzonder lucratief. Toen ik er ook nog achter kwam wat er in de rosse buurten gebeurde, werd mijn verontwaardiging zo groot dat ik besloot om mijn journalistieke objectiviteit op het spel te zetten en actie te gaan voeren,” vertelt zij aan LOVER.

Niet alleen gebruikt Genova de media-aandacht die zij voor haar boek krijgt om de misstanden rond vrouwenhandel en seksuele exploitaite aan de kaak te stellen, ook via internet zet zij het offensief tegen de loverboys voort. Er is een speciale ‘hyve’ in het leven geroepen (http://www.strafloverboys.hyves.nl), waar veel vrouwen met hun verhalen over misbruik naar toe komen. De auteur is vastbesloten om haar boek en haar activisme een vervolg te laten krijgen.

Een citaat uit het boek:
“In de krant van vandaag staat een verhaal over slachtoffers van mensenhandel die nog wekenlang bij hun pooier moeten blijven slapen omdat er geen opvangplaatsen zijn. Veel van die jonge vrouwen vinden hun toekomst zo uitzichtloos dat ze zelfmoord plegen. Een van de slachtoffers sliep maanden na haar ontsnapping samen met haar twee kinderen in de aanmeldruimte van een asielzoekerscentrum. En dat onder papieren lakens. Onvoorstelbaar dat dit in Nederland gebeurt.“

120210 1 big

Gisteren tijdens de presentatie van het boek werd bekend dat de eerste druk al  in één dag was uitverkocht. (Op de foto v.l.n.r. Lucie Mosterd, Anna en Maria Genova.)

 

In het juninummer van dit jaar zal LOVER de ins en outs van sekswerk vanuit verschillende invalshoeken belichten. Daarbij zal ook de problematiek van loverboys niet onbesproken blijven.

 

Meer informatie is te vinden op de website van Maria Genova.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Conserve.

De foto is gemaakt door Henk Augustijn.