Manneke pis blijft staan

Janiek Kistemaker • 11 mei 2009

Reclamejongens weten het en maken er handig gebruik van: nét niet té foute humor en spelen met seksistische stereotypen doen het altijd goed in een tv-commercial. En als je het ook nog door kinderen laat zeggen, dan heb je een zeer werkzame cocktail van schattigheid en gruwel gebrouwen. Ik heb ‘m maar één keer gezien, – tevergeefs zit ik avond aan avond voor de buis om me ervan te vergewissen of ik mijn ogen wel mocht geloven – maar hij bleef me wel bij, die reclame voor de nieuwste, krachtigste, veiligste toiletreiniger.

Stel je het volgende voor: een aandoenlijk knulletje van een jaar of vijf doet heus zijn best om als een echte man te plassen. Zijn zusje, iets ouder en veel wijzer, levert commentaar en maakt ons allemaal medeplichtig aan haar wijsheid: het is een illusie dat die jongens ooit zullen leren hun plas te doen zonder de hele boel eronder te spetteren. Maar gelukkig is er vernieuwde Huppeldepiep (de naam ben ik vergeten, toch niet zulke goeie reclamejongens!), waardoor het toilet 24 uur lang schoon blijft, wat er ook gebeurt. En om haar woorden kracht bij te zetten, beweegt het kind met een sierlijke zwaai een fles van dat wonderspul langs de rand van de pot. Sterretjes schitteren in een vlaag van stralend blauw.

Lach maar! Het lijkt immers een grap, maar als je goed kijkt, is dit precies de manier waarop wij met ons allen de ene generatie stoethaspels na de andere grootbrengen. Met liefde, want ach, onze dappere jagers hebben in het dagelijks leven al zo weinig te richten en te mikken. En zolang wij staande houden dat het eigenlijk maar inadequate lummels zijn, blijven wij in de waan dat we de wijsten zijn, gerustgesteld dat zij niet zonder ons kunnen. Daarvoor gaan we graag met onze toverfles het toilet rond.

Het lijdt geen twijfel dat Glorix en consorten geen enkel belang hebben bij een verandering in de mannelijke plascultuur. Niettemin hebben onderzoeken allang aangetoond, dat zittend plassen ook voor mannen gezonder zou zijn: de blaas wordt vollediger geleegd en prostaatklachten zouden zelfs kunnen worden voorkomen. Niet alle wijsheid is echter even welkom in deze wereld. Mannen horen nu eenmaal staand te plassen. Om dit laatste bolwerk van mannelijkheid in stand te houden is onlangs zelfs een heuse Stichting opgericht:“Ik Blijf Staan!”.

Nu nog even wachten tot de reclames voor toiletreinigers de betuttelende vrouwen buiten beeld laten en mannen tonen die, met een krachtig middel in een stoere flacon, zelf de strijd met de gele spetters aanbinden.