Marilyn French overleden

Zita de Hoog • 8 mei 2009

Ze werd vooral bekend door de zin ‘Alle mannen zijn verkrachters’ uit haar tweede boek Ruimte voor vrouwen, de Nederlandse vertaling van The Women’s Room. Marilyn French, feministe en auteur, is afgelopen zaterdag 2 mei op 79 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Met dat overbekende citaat, uitgeroepen door één van de personages in Ruimte voor vrouwen, ontstond ook een beeld over de auteur zelf. Zo zou ze via haar boek openlijk haar haat voor mannen ventileren.
Haat voor mannen of niet, Marilyn is een aantal jaar getrouwd geweest met Robert French Junior. Samen kregen ze twee kinderen, een zoon en een dochter. Het was een ongelukkig huwelijk, in 1967 is ze van Robert gescheiden.

Later zei ze dat haar slechte huwelijk een bijdrage leverde aan haar radicalisering als feministe. Ze ontkende dan ook niet dat ze een extreme houding had tegenover mannen. Sterker nog, als iemand haar een mannenhater noemde, schoot ze niet eens in de verdediging. French was namelijk van mening dat mannen schuldig waren aan de positie van de vrouw.

Marilyn French had zichzelf als doel gesteld om de economische en sociale structuur te veranderen in de Westerse beschaving. Haar ideaal was een feministische wereld, een wereld waarin vrouwen elkaar tot steun konden zijn kwam dan ook vaak terug in haar werk.
Na Ruimte voor vrouwen heeft ze nog een aantal boeken geschreven, maar geen enkele daarvan werd zo bekend als haar tweede boek. Ze was begonnen met het schrijven van haar memoires. Helaas is hieraan abrupt een einde gekomen.

Foto: www.littlebrown.co.uk