Meisjes en jonge vrouwen voelen zich massaal buitengesloten van de politiek

Wereldmeisjesdag Beeld Plan International
Wereldmeisjesdag Beeld Plan International
redactie • 11 okt 2022

Meisjes en jonge vrouwen voelen zich wereldwijd en massaal uitgesloten van politieke participatie. Ze herkennen zich niet in hun politieke leiders en zien hun belangen nauwelijks vertegenwoordigd. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek door Plan International.

Het onderzoek Equal Power Now. Girls, Young Women & Political Participationis uitgevoerd in aanloop naar Wereldmeisjesdag. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor de rechten en kansen van meisjes. Wereldmeisjesdag vindt vandaag voor de tiende keer plaats.

Elk jaar doet Plan International onderzoek naar de uitdagingen die meisjes tegenkomen in hun leven en die gendergelijkheid in de weg staan. Dit jaar pleiten meisjes en jonge vrouwen voor hun recht op toegang tot politieke besluitvorming, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Aan het onderzoek deden 29.000 meisjes en jonge vrouwen (15 – 24 jaar) uit 29 landen mee, waaronder Kenia, Colombia, Canada, Duitsland, Indonesië, Peru, Zweden, Malawi, Vietnam, de Verenigde Staten en Zambia. In Nederland zijn 1.000 meisjes en jonge vrouwen ondervraagd.

Mannenwereld
Wereldwijd wordt politiek leiderschap en vertegenwoordiging nog steeds sterk gedomineerd door mannen: slechts één op de vier nationale parlementsleden is vrouw en slechts één procent is jonger dan 30 jaar.

Vrijwel alle ondervraagde meisjes en vrouwen (97 procent) vinden het belangrijk om politiek actief te zijn. Bijvoorbeeld door te stemmen, een petitie te tekenen of lid te zijn van een jongerenbeweging. Toch voelen meisjes en vrouwen zich nauwelijks vertegenwoordigd in de politiek.

Conclusies uit het onderzoek
Slechts 34% van de ondervraagde jonge vrouwen vindt dat politici werken aan thema’s die voor hen belangrijk zijn.

Slechts de helft (50%) is van mening dat hun omgeving politieke participatie van meisjes en jonge vrouwen accepteert. Een op de vijf (19%) is zelfs persoonlijk weerhouden van politieke deelname.

Van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen is 41 procent het vertrouwen in politieke leiders verloren; wereldwijd is dat 56%.

Wereldwijd vindt 45% van de ondervraagden dat politiek leiders hun standpunten niet begrijpen.

4 van de 10 (40 procent) jonge vrouwen denkt dat vrouwelijke politici slachtoffer worden van misbruik en intimidatie. Nog eens 42 procent is van mening dat vrouwelijk leiders worden beoordeeld op hun uiterlijk of kleding. In Nederland liggen die percentages lager (respectievelijk 23% en 31%).

Een op de drie (32%) jonge vrouwen wereldwijd zegt geen enkele politicus te kennen die haar inspireert om zelf politiek actief te worden.

1 op de 5 (21 procent) Nederlandse meisjes is tevreden met wat politici doen aan thema’s die zij belangrijk vinden, zoals klimaatverandering. Wereldwijd is dit 11 procent.

Thema’s die meisjes bezighouden
Een juiste afspiegeling van meisjes en vrouwen in de politiek is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook noodzakelijk om thema’s te agenderen die hen aangaan. Wereldwijd zien meisjes en jonge vrouwen vredespolitiek (55 procent) en klimaatverandering (54 procent) als prioriteit, naast de aanpak van armoede en werkloosheid (55 procent). Voor Nederlandse jonge vrouwen is ook mentale en fysieke gezondheid een belangrijk politiek aandachtspunt (49%).

Meer informatie? Naast het hele onderzoek is er een Nederlandse samenvatting te raadplegen.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.