Migrantenverhalen
insite
Op internet heb je geen verblijfsvergunning nodig om van een cultuur te proeven of er onderdeel van uit te maken. Hoewel in sommige landen internet effectief gecensureerd wordt, kun je online in het grootste deel van de wereld wél vrij reizen. Welke sites bieden een podium aan de verhalen van migranten?
Het lichaam van een illegale schoonmaakster heeft stofzuigerwielen als benen, een emmer als buik en doeken als armen. ‘Het hoofd is alleen decoratie’, zegt kunstenares en schoonmaakster Hristina in de documentaire De huizen van Hristina over haar kleien beeld. Deze documentaire van Suzanne Raes is te zien op www.art2stay.nl, een online tentoonstellingsruimte voor illegale allochtone kunstenaars en artiesten in Nederland. Naast muziek, beeldende kunst en poëzie biedt de site een agenda met data van de openingen en shows van deze kunstenaars en artiesten.
Het Amerikaanse Art for Refugees in Transition (artforrefugees.org) biedt, vooral buiten de VS, vluchtelingen activiteiten aan met betrekking tot hun eigen culturele gewoonten en traditionele kunst. Hoe worden ‘eigen’ culturele gewoonten en traditionele kunst aangeboden door culturele buitenstaanders, vraag je je af. Wij zouden als Hollandse en Texaanse ook niet graag een workshop klompendans respectievelijk cowboy laarzen stikken doen. Gelukkig beslissen de vluchtelingen uiteindelijk zelf welke activiteiten er komen en gaat de aandacht ten eerste uit naar de kinderen.
Het al eerder op de LOVER-website besproken noneonrecord.com vinden wij een absolute aanrader. Deze Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse site stelt zich ten doel verhalen van LGBT Afrikanen in Afrika en in de diaspora te archiveren, vooral in de vorm van geluidsfragmenten van interviews. Oprichtster Selly Thiam wil namelijk ‘bloemlezingen die onze verhalen vertellen in onze eigen woorden’, en dus ook met eigen stem en intonatie. Veel LGBT mensen in Afrika migreren naar andere Afrikaanse landen, Europa of de VS als zij gediscrimineerd worden om hun seksualiteit. Deze ervaringen en verhalen worden door het speciale Seeking Asylum Project op de site gedocumenteerd. De site roept op om je eigen bijdrage op te nemen en in te sturen.
Digitaal activisme van LGBTmigranten in de Afrikaanse diaspora is niet nieuw. Een blogster als Sokari Ekine is individueel al jaren bezig. Met haar blacklooks.org heeft ze zelfs prijzen gewonnen. De LGBT activiste moet regelmatig reacties van bezoekers verwijderen die homofoob of racistisch zijn. Voor Ekine zit het succes van online activisme erin dat het tegelijkertijd lokaal en globaal kan functioneren. Zo kunnen discussies op fora, vanuit verschillende culturen, gevoerd worden. En aan de andere kant bereiken bijvoorbeeld queer subculturen ook gebieden waar geen positieve homorolmodellen zijn.
Vanuit Nederland wordt er ook druk aan gemeenschapsvorming (communities) gewerkt. Een van de jongste initiatieven is generatieyep.nl. Na het in zwang raken van het woord ‘yup’ (young urban professional) in de jaren negentig oppert initiatiefnemer Arjan Erkel nu de term ‘yep’, young ethnic professional. Verschillende ‘yeppies’ stellen zich op de site voor met hun verhaal en hun huidige beroep. Zo vertelt Souad el Hamdaoui hoe haar vader haar stimuleerde om door te studeren, zodat zij en haar zes zussen niet net als hun moeder onzelfstandig zou worden. Ze is nu directeur van de Euromast. Meer verhalen van allochtonen die hoger op zijn geklommen in de Nederlandse samenleving, staan in het pas uitgekomen boek Generatie Yep. Helaas is het boek al af en legt de site niet uit hoe je aan de community deel kunt nemen.
Wil je je eigen ervaringen als vrouwelijke migrant in Nederland kwijt en ben je van Surinaamse, Marokkaanse of Indische afkomst, ga dan naar de site www.haargeschiedenis.nl. Je kunt hier je eigen migratieverhaal in 400 woorden online opschrijven, en zo een bijdrage leveren aan de site en de Nederlandse geschiedschrijving.
Geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen in het nationale en internationale integratiedebat surf dan naar eutopiainstitute.org. D e diverse binnen- en buitenlandse schrijvers houden je via nieuws en hun artikelen niet alleen op de hoogte, maar proberen de maatschappelijke ontwikkelingen ook te duiden. Wil je je mengen in het debat over migratie en integratie, dan ben je hier zowel online als offline (dankzij hun bijeenkomsten) op de goede plaats. Of je nu je zelf ziet als opiniemaker, geschiedschrijver, kunstenaar, digitaal activist of een ‘yeppie’, het wereldwijde web biedt je al de opties, zonder dat je daar een verblijfsvergunning voor nodig hebt.