NOISE!

Wietske de Jong • 22 aug 2009

Elk jaar wordt NOISE georganiseerd, een internationale zomerschool van twee weken op het gebied van genderstudies voor zowel studenten als promovendi vanuit alle mogelijke vakgebieden. Dit jaar werd Noise door de Universiteit van Utrecht georganiseerd met de titel “Moving Boundaries in Feminist Theory: Postcoloniality and Posthumanity”.
In drie afleveringen schetsen deelnemers een beeld van Noise. De aftrap wordt gedaan door Wietske de Jong.

Hoe postkoloniaal is Europa eigenlijk? Dat is zo’n beetje de hamvraag van de NOISE Summerschool van dit jaar. Hoe speelde gender een rol in de manier waarop koloniaal Europa de bewoners van haar overzeese territoria bekeek? Welke stereotypen waren er? En, belangrijker nog: hoe zien we die vooroordelen terug in de huidige beeldvorming over niet-westerse migranten?

Met dit soort vragen in het achterhoofd werd onder andere uitvoerig op het hoofddoek-debat ingegaan. Al snel bleek dat vraag na vraag weer andere vragen opriep. Hoe komt het toch dat vrouwen op de een of andere manier steeds weer als de ultieme dragers van hun cultuur worden gezien? Wat is dat toch met die hoofddoekobsessie? Vanwaar die lust om te zien wat erachter schuilt? Wie heeft bedacht dat je iets pas kunt leren kennen als je het kunt zien? En zit er in dat willen ‘kennen’ niet altijd iets van willen controleren en manipuleren? Kortom: zou je ook afkunnen van die koppeling van ‘kennis’ en (kunnen of laten) ‘zien’?

Circa zeventig studenten bogen zich afgelopen week over deze vragen. Verdeeld over zeven groepen gaven ze vrijdagmiddag een creatieve draai aan de discussies. Opvallend was dat visualisaties daarbij angstvallig werden vermeden. In plaats daarvan was er vooral veel geluid. Ik hoorde Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Fins, Zweeds, Estisch,…, en dat dan allemaal door elkaar of achtereenvolgens, in gefluister of geschreeuw, met of zonder bevreemdend accent. De soms onnavolgbare chaos van zoveel talen door elkaar deed iedere poging om te analyseren en te controleren bij voorbaat teniet. En dus bleven al die talen, volumes en emoties wat ze waren: NOISE!

Meer informatie over Noise vind je op http://www.genderstudies.nl/summerschool2009

Wietske de Jong (1981) werkt aan een proefschrift over postkoloniale feministische bij de afdeling theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Leiden.