Obama benoemt een bijzondere vrouw tot opperrechter

Janiek Kistemaker • 28 mrt 2009

Afgelopen week heeft Obama een aantal hoge posten opnieuw ‘bemand’. Daarbij werd Emily C. Hewitt de nieuwe opperrechter van de United States Court of Federal Claims. Hewitt is out and proud als lesbiënne. Maar niet alleen in het lesbische kamp klinkt gejuich: ook vrouwen in de kerk zijn blij en trots.

Het benoemen van een vrouw op zo’n hoge post heeft op zich (gelukkig) geen uitzonderlijke nieuwswaarde, maar dat haar curriculum vitae op de site van de overheid meldt dat zij getrouwd is met een vrouw, haalt wel de krantenkoppen. En dat kan geen kwaad, in een land waar tot nu toe alleen de staten Massachusetts en Connecticut het homo-huwelijk gelegaliseerd hebben.

Emily C. Hewitt is in meer opzichten niet zomaar iemand. Zij mag bogen op een indrukwekkende staat van dienst als juriste, die begon toen zij in 1978 op Harvard afstudeerde. Opmerkelijker is dat zij daarvoor al een reputatie had opgebouwd als vooruitstrevend theologe. Zij werd bekend als één van de 'Philadelphia 11', elf vrouwen die op 29 juli 1974 tot priester werden gewijd in de Episcopal Church of the USA. Aanvankelijk werd deze wijding met grote verontwaardiging begroet en officiëel ongeldig verklaard, maar twee jaar later kregen de vrouwen alsnog erkenning en sindsdien staat het priesterambt bij de Episcopals open voor vrouwen.

First women

 

 

                                                                                                                                                          Emily C. Hewitt (rechts) rijkt de communie uit na haar wijding op 29 juli 1974 in de Episcopal Church te Philadelphia. Op de achtergrond prijkt de tekst "In Christ there is neither male nor female." (Galaten 3:28)