Piet niet zwart meer in Den Haag
Hulde voor Den Haag, de eerste stad in Nederland waar de klassieke Blackface-Piet niet meer welkom is. Haagse basisscholen hebben besloten dat ze alleen nog een neutrale Piet zonder discriminerende kenmerken zullen verwelkomen. Roetpieten, regenboogpieten, blauwe, rode, pimpelpaarse of knaloranje Pieten, ze vallen allemaal binnen deze definitie. Den Haag vervult hiermee een voortrekkersrol.
Hoge Pieten had de stad natuurlijk in overvloed, maar hoe hoger de Piet des te minder hij geneigd leek om een stap vooruit te nemen in het debat. De Haagse schoolbesturen, verenigd in het Platform Primair Onderwijs, besloten daarom om die stap bottom-up te doen. In een gezamenlijk persbericht lieten ze weten dat Piet bij hen zonder zwarte huidskleur, kroeshaar en grote gouden oorringen op bezoek zal komen. Zo hopen ze te bereiken dat geen enkel kind zich nog ongemakkelijk hoeft te voelen bij het Sinterklaasfeest. Zwarte Piet als scheldwoord wordt daarmee geschiedenis onder kinderen. Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, stelt in het NRC dat er kinderen waren die zich onprettig bij een Zwarte Piet voelden. Dat leidde vervolgens tot deze collectieve afspraak. ‘Bijzonder is dat álle scholen daar achter staan,’ vervolgt Van Drielen, ‘zowel het protestants-christelijke, de katholieke als het openbare onderwijs. Ook de kleinere onafhankelijke scholen hebben zich eraan gecommitteerd.’
De beslissing van het Haagse Platform Primair Onderwijs roept – uiteraard – veel protest op bij het Pro-Pietenkamp. Tegenstanders van het besluit roeren zich hevig op de social media. Raadslid Richard de Mos van de Groep De Mos/Ouderen Partij Den Haag wil vanavond een spoeddebat over het besluit en is een petitie gestart. Het AD Haagsche Courant schrijft dat de redactie telefoontjes van woedende ouders kreeg. ‘Een van hen beweerde “witheet te zijn” en vertelde dat hij vanochtend huilende moeders op het schoolplein aantrof. Huilende moeders. Geen huilende kinderen. Dat vonden wij op zich al veelzeggend. Sinds de discussie zo hoog is opgelaaid vroegen wij ons vaak af in welke mate de opvattingen en handelingen van het Pro-Pietenkamp bepaald worden door een nostalgische hang naar hun eigen jeugd en de angst voor verandering. De Haagse basisscholen zijn dan ook te prijzen omdat ze het belang van de kinderen voorrang geven – waarbij dat van gekleurde kinderen terecht het zwaarste weegt. Blanke kinderen hebben immers geen last van de racistische connotaties van Zwarte Piet. Welke stad volgt?