Proudly african & transgender

kunst en activisme van Gabrielle Le Roux

Janiek Kistemaker • 11 sep 2010

Enige tijd geleden publiceerde LOVER op het blog een interview met kunstenaar Gabrielle Le Roux door Nora Uitterlinden. Dit naar aanleiding van haar activistische kunstproject Proudly African and Transgender. Graag wil LOVER haar lezers erop attenderen dat aan de tentoonstelling van haar portretten in de OB te Amsterdam de mogelijkheid verbonden is om de kunstenaar te ontmoeten en haar te horen vertellen over hoe het is om transgender te zijn in Afrika.

Op zaterdagmiddag 11 september verzamelden zich een tiental mensen rond Gabrielle LeRoux op het IHLIA-plein op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Na iets verteld te hebben over de portretten van Afrikaanse lesbiënnes door fotografe Zanele Muholi en over de moeilijke positie (corrective rape!) van deze vrouwen in Afrika, stapte zij over naar haar eigen – getekende – portretten van transgenders. Aan de hand van de verschillende levensverhalen van de geportretteerden gaf Le Roux een boeiende inkijk in wat het betekent om trans te zijn in de zwarte townships.

Voor iedereen die de tentoonstelling nog (of nog eens) wil zien is het zeker aan te raden om dat onder begeleiding van de kunstenaar zelf te doen. De portretten gaan nog meer spreken dan ze uit zichzelf al doen en haar verhaal over trans-activisme geeft een onvergetelijk inzicht in de diepe noodzaak (trans)genderrechten als fundamentele mensenrechten wereldwijd op de politieke agenda te houden. Er zijn nog twee gelegenheden waarop dat kan:

18 september 2010 van 15:00 tot 17:00 uur
25 september 2010 van 15:00 tot 17:00 uur

op het IHLIA-plein in de OB te Amsterdam. Toegang is gratis. Voertaal is Engels.

Op de eerstgenoemde datum geeft Gabrielle Le Roux bovendien van 12:00 tot 15:00 uur een workshop met discussie over haar project als voorbeeld van ‘Art and Activism’.

 

De tentoonstelling (en die van Zanele Muholi) blijft nog tot 20 oktober dit jaar in de OB.

 

Lees ook het interview met Gabrielle Le Roux door Nora Uitterlinden.