PAY-A-Syrian-refugee-from-Deir-Ezzor
PAY-A-Syrian-refugee-from-Deir-Ezzor
redactie • 28 aug 2015

Racisme en xenofobie in Nederland: het VN-rapport (en de enige echte oplossing)

Vandaag werd het vijfjaarlijkse VN-rapport van het Comité voor de Uitbanning voor Rassendiscriminatie over Nederland bekend. De conclusies zullen LOVER-lezers niet verbazen. Er moet meer gedaan worden tegen de etnische profilering bij de Nederlandse politie, in het onderwijs moet meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernijverleden en Zwarte Piet moet alle negatieve stereotypering en verwijzingen naar het slavernijverleden kwijt. Het Comité maakt zich bovendien zorgen over de racistische en xenofobe uitspraken van sommige politici en in de media en op het internet.

Dit is maar een kleine greep uit de aanbevelingen in het rapport, waar de NOS een handig uitgebreider overzicht van geeft. Dat de staatsomroep het niet kan laten om aan het eind toch nog even een verkapte, gekleurde (pun intended) mening over het rapport te poneren, negeren we dit keer maar, omdat ze ook tot op de details op de aanbevelingen ingaan. Die aanbevelingen vonden we vaak prettig praktisch van aard. Een nationaal actieplan tegen rassendiscriminatie bijvoorbeeld, met daarin  doelstellingen als: meer mensen uit minderheidsgroeperingen bij politie en justitie, aanpak van racistisch pestgedrag op scholen, gemakkelijker toegang tot gratis juridische bijstand voor slachtoffers van discriminatie, en betere opvang van vluchtelingen. De omstandigheden in de Nederlandse detentiecentra baarden het Comité namelijk ook zorgen. Wij kunnen ons er enkel maar bij aansluiten.

Het rapport was voor de Volkskrant aanleiding om een rondgang te maken langs deskundigen, die in ‘Wat kunnen we tegen racisme doen?’ aan het woord komen. Duidelijker en krachtiger dan de korte analyse van Jerry Afriyie (van Stichting Nederland wordt beter) wordt het niet: ‘Het hedendaagse racisme is het gevolg van het gebrek aan educatie over ons koloniale- en slavernijverleden. Op school was er vooral aandacht voor het Amerikaanse racisme en niet voor racisme in Nederland. Als wij die achterstand inhalen, zie ik een mooie toekomst voor ons allen.’ Wie ons vaker leest weet dat LOVER een vurig pleitbezorger is voor meer reflectie op het Nederlandse koloniale verleden.

Maar de mooiste, sterkste, en meest illustratieve bijdrage aan het racisme-debat in Nederland stond vandaag in de Metro. Columnist James Worthy stelt in ‘Welkommer’ de Nederlandse bagatellisering van vluchtelingenleed aan de kaart – en dat doet hij met een reeks messcherpe, fraai geconstrueerde en uiteindelijk onweerlegbare argumenten. ‘Ik begrijp dat het onmogelijk is om alle oorlogsslachtoffers een plek in dit land te geven,’ zo schrijft hij onder andere, ‘maar pak de oorlog niet van oorlogsvluchtelingen af door ze gelukszoekers te noemen. Gun die mensen hun verdomde leed. Dat die mensen uit de hel zijn ontsnapt, wil niet gelijk zeggen dat ze de hemel zoeken.’ Amen, kunnen wij alleen maar zeggen. En dat we onvermijdelijk een steeds grotere fan van Worthy worden, omdat hij hier zo treffend laat zien wat de enige echte oplossing is voor racisme en xenofobie, namelijk: empathie.   

Uw reactie

Uw reactie

niet van belang

zaterdag 28 okt 2017 00:00

Wel ja, niet gehindert door kennis of niet neutraal, praat en leer onschuldige kinderen en ons lekker een schuldgevoel aan. En laat vooral de 1500 jaar ellende met islam, 10x grotere ellende van slavenhandel van de afrikanen en arabieren zelf vooral achterwege :). Wij zijn niet xenofoob, wij wensen onze vrijheden niet op te geven en niet opgedrongen te worden om te veel geld of belasting te betalen. Daarnaast, wij kunnen als eu maar heel beperkt mensen opvangen op basis van beschikbare financien en de grote ergernis en kosten van overlast en belasting die 80% van vluchtelingen en islam aanhangers geven. Daarnaast, 90% komt hier om financieele redenenen, niet andersom. De werkeloosheid in de eu is nog nooit zo hoog geweest sinds de crisis van 1928 dus laten we eerst eu mensen omscholen en daarna eens kijken of we nog werk over hebben voor mensen van buiten de eu, mensen die dan geen problemen geven en onze vrijheid en cultuur geen onrust geven. U zal anders alleen nog grotere interne onrust kweken en we hebbem al problemen, gevaren en kosten genoeg. Of wilt u ons in onrust of oorlog leiden, of failliet maken? of een ander, de belastingbetalers voor uw schenking aan financieele vluchtelingen laten opdraaien? Of neem vooral zelf een aantal vluchtelingen in huis. U weet zelf ook wel dat dat niet kan dus waarom wilt u dan aanpraten en opdringen dat anderen daarvoor opdraaien?

Arian Prins

donderdag 22 sep 2016 00:00

Ik ben het volledig eens met James Worthy , dat we de oorlogsvluchtelingen geen gelukszoekers moeten noemen . Dat heeft me heel erg gestoord , niemand vlucht voor zijn plezier en al helemaal niet naar een land met een heel andere cultuur .