SEKSUELE OBJECTIFICATIE OF EMPOWERMENT: WAT IS HET VERSCHIL?
We beginnen de LOVER-post van vandaag met een oproep. Het woord empowerment. Een prachtig mechanisme, een lastig woord. Is er nou echt geen Nederlands equivalent van? De oproep is dus: verzin een Nederlands equivalent voor empowerment. En dan objectificatie. Een goed Nederlands woord én actueel, in de week tegen straatintimidatie. Maar wanneer is seksuele toenadering objectificatie en wanneer is het empowering? Wat is het verschil? Dat zit in één enkele vraag.
95 procent van de vrouwen is weleens lastiggevallen op straat, de 5 procent die het blijkbaar nog nooit is overkomen, kent ze niet, schrijft LOVER-redacteur Jennie Barbier op haar eigen website, naar aanleiding van het burgerinitiatief tegen straatintimidatie. ‘Maar, maar, maar… mogen mannen dan niets meer zeggen tegen vrouwen?’ vervolgt ze. ‘‘Natuurlijk wel’, meldt het burgerinitiatief geruststellend. ‘We hebben het over intimidatie, niet over flirten.’ Een versierpoging op straat mag dus gewoon nog hoor heren, mits je deze niet inleidt met het woord ‘hoer’. Maar ook de auteur worstelt zelf nog met het verschil tussen een gewenste en een ongewenste versierpoging, zo blijkt uit de rest van haar stuk. Net als zoveel van ons, vrouwelijk en mannelijk. Gelukkig is er Everyday Feminism, dat ons via een strip van Ronnie Ritchie een uitstekend instrument biedt om dat onderscheid te zien.
‘There’s a long-standing debate in feminism about sexual empowerment: How do we know when someone is being sexually liberated versus being sexually objectified, since they sometimes can look similar from the outside?’ schrijven de redacteuren van Everyday Feminism in hun intro van ‘How Can You Tell if You’re Being Sexually Empowered or Objectified? Ask Yourself This Simple Question’ dat vandaag centraal staat bij LOVER. Het antwoord is simpeler dan we denken, stellen ze. Want het verschil zit hem in wie de macht heeft. De vele veel ingewikkelder factoren die een rol spelen in die machtsrelatie worden in Ritchies getekende essay met veel helderheid en nuance in beeld gebracht, waarmee de strip overtuigend bewijst waarom het medium zo geschikt is om ingewikkelde materie gemakkelijk toegankelijk te maken.