STAND UP tegen straatintimidatie
Fairspace lanceerde onlangs Stand Up. In samenwerking met L’Oréal Paris streeft Fairspace ernaar om tienduizenden mensen in Nederland te trainen in het herkennen van straatintimidatie en omstanderinterventie. Ook leer je wat je kunt doen als straatintimidatie jou overkomt.
Het opstaan tegen straatintimidatie en tot stand brengen van een cultuurverandering op straat is een noodzakelijk missie, ook in Nederland. Onderzoek wijst namelijk uit dat in Amsterdam 81% van de vrouwen eens of vaker is geïntimideerd op straat. In Rotterdam heeft zelfs 94% van de vrouwen een vorm van straatintimidatie meegemaakt. Uit recent internationaal onderzoek, in samenwerking met Ipsos, bleek dat straatintimidatie een probleem blijft, zelfs in de context van de Covid-19. Sinds het begin van de pandemie heeft minstens een op de drie vrouwen seksuele intimidatie in de publieke ruimte meegemaakt.
Stand Up is opgericht nadat L’Oréal Paris maar liefst 15.500 vrouwen van over de hele wereld had ondervraagd over hun ervaring met intimidatie op straat. Niet alleen kwam naar voren dat 78% van de vrouwen seksuele intimidatie heeft ervaren in openbare ruimtes, ook bleek dat slechts een kwart van hen hulp had gekregen van een omstander. Van de deelnemers die getuige waren van de intimidatie, zei maar liefst 86% dat ze niet wisten wat ze moesten doen om de situatie op dat moment te de-escaleren. Hier is dus nog een wereld te winnen.
Daarom biedt Fairspace in 2021 gratis één uur durende workshops aan in omstanderinterventie bij straatintimidatie voor allerlei doelgroepen. In de training van Stand Up leer je vijf praktische en veilige manieren om in te grijpen als je straatintimidatie ziet gebeuren. De zogeheten ‘5D’s methode’ wordt hierbij toegepast: Direct, Distract, Delegate, Delay en Document.
- Distract: je probeert de aandacht van de dader af te leiden, bijvoorbeeld door de weg te vragen of tussen dader en slachtoffer te gaan staan
- Delay: je vraagt aan het slachtoffer of zij of hij oké is en of je haar of hem ergens mee kunt helpen, zoals een stukje meelopen
- Delegate: dit is wat spannender, want je vraagt hierbij aan anderen om je te helpen, bijvoorbeeld een conducteur, beveiliger of andere omstander
- Direct: bij deze interventie is het de bedoeling dat je de dader schaamteloos aanspreekt op zijn gedrag. Dit doe je kort en bondig: dit is niet oké.
- Document: hierbij noteer wat er gebeurt en waar het gebeurt. Deze informatie kan nuttig zijn voor de persoon die geïntimideerd wordt wanneer diegene besluit een melding te maken.
Via de Stand Up website is het mogelijk om alvast een voorproefje te krijgen van de workshop. Ga hiervoor naar www.standup-nederland.com.
Podcast
Over straatintimidatie moet gepraat worden. Het is zonder twijfel een groot maatschappelijk probleem. Daarom ontwikkelden Fairspace en L’Oréal Paris in samenwerking met LINDA.meiden een spraakmakende podcast waarin Geraldine Kemper vrouwen onder wie journalist Tatjana Almuli en hoofdredactrice van LINDA.meiden Yeliz Cicek spreekt over hun ervaring met straatintimidatie. De podcast, waarin ook de workshop besproken wordt, is hier te beluisteren.
Workshop
Wil je een workshop aanvragen? Neem dan contact op met Fairspace via www.fairspace.co of .
Over de auteur
Laura Adèr is medeoprichter en directeur van Stichting Fairspace.
Over Fairspace
Fairspace werkt aan een veilige en inclusieve openbare ruimte. De visie van Fairspace is een inclusieve samenleving waarin iedereen - ongeacht geslacht, ras, gender of uiting van gender - zich veilig voelt in de openbare ruimte. Fairspace is onderdeel van een internationaal netwerk van lokale vrijwilligers en activisten en bestaat uit een gepassioneerd team van trainers, academici, beleidsadviseurs en creatievelingen.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.