Susan Boyle is a message of hope

Esmeralda Tijhoff • 14 apr 2009

Een vrouw van 47 jaar oud, in dito jurk, loopt het podium op. Een miljoenenpubliek begint bij voorbaat te grinniken. We zijn bij Britain's Got Talent en Susan Boyle lijkt niet alleen te oud, maar ook te lelijk om zo in het openbaar te (mogen) verschijnen.

Alle stereotypen zien we langs komen. Nog nooit gekust in haar leven, geen man, geen werk, het haar als een kraaiennest en volgens de Times woont ze alleen, met haar kat Pebbles. In het filmpje dat Perez TV on line heeft gezet, zie je haar nog net een taartje eten voor haar optreden.

Als je verder kijkt, verschijnt er een ander plaatje van deze Susan Boyle. Susan zit er niet mee dat ze geen partner heeft. Ze werkt als vrijwilligster voor haar kerk in Bathgate, West Lothian. Vlak voor ze opging, vertelde ze Anthony McPartlin en Declan Donnelly, de gastheren van de show, dat ze hoopte het publiek te laten rocken.

Susan is een uitbundige vrouw, voor niets en niemand bang. Als de jury vraagt hoe oud ze is zegt ze: "I'm forty-seven." De jury fronst. Susan ziet het. "And that's just one side of me!" vervolgt ze uitdagend terwijl ze met haar heupen suggestieve, soepele rondjes draait. Ze wil net zo beroemd worden als Elaine Paige.

De afkeer en hilariteit onder het publiek is voelbaar totdat Susan de eerste noten van het prachtig I Dream A Dream inzet uit de musical Les Miserables. Susan zingt de sterren van de hemel. Haar zang is helder als glas, de noten lijken uit haar tenen te komen, haar ademlengte geeft haar diepe, lange uithalen. "Without doubt that was the biggest surprise I’ve had in three years of this show." zegt jurylid Piers Morgan naderhand tegen haar. "When you stood there with that cheeky grin everyone was laughing at you. No one is laughing now. That was stunning. I’m reeling from shock." Jurylid Amanda Holden noemt het optreden "the biggest wake-up call ever."

Susan mocht onvoorwaardelijk door naar de volgende ronde, het publiek in wilde extase achterlatend. De volgende dag werd ze in de media omschreven als "The fat lady who sang and became a star overnight". Maar op blogs en media als Twitter duikt Susan Boyle op als een held. dJoris twittert bijvoorbeeld: "Ik wil niet zeggen dat de productiviteit hier traag op gang komt maar er staan nu vier collega's naar Susan Boyle te kijken." De hype is compleet, Susan schijnt al een contract aangeboden te hebben gekregen. Haar impact is vooral emotioneel enorm. AdjiedjBakas twittert terecht: "Susan Boyle is a message of hope."

Wat een heerlijk rolmodel hebben wij erbij gekregen.

Zie de uitzending van Perrez TV: http://perezhilton.com/tv/index.php?ptvid=89e03ffa2a814


Susan Boyle Sings on Britain's Got Talent 2009 Episode 1 @ Yahoo! Video