The Secret Life of Syrian Lingerie

Anita de Groot • 26 dec 2009

Twee driehoekjes elk gevormd door plastic blaadjes, opgevuld met felrode struisvogelveertjes en afgemaakt met een rood vogeltje. Een derde driehoekje is voorzien van een minuscuul lapje stof en twee elastieken bandjes. Syrische lingerie zoals het te koop is in Souk al-Hamidiyeh. Van top tot teen gesluierde vrouwen lijken geen aanstoot te nemen aan uitgestalde kinky lingerie, noch aan de catalogi waarin Oost-Europese vrouwen de soms bizarre niemendalletjes showen.

The Secret Life of Syrian Lingerie is een kleurrijk boek samengesteld na de expositie ‘Sexy Souks’ in Parijs in 2007. Het is hierdoor rijkelijk gevuld met foto’s van lingerie aangevuld met sfeerfoto’s van o.a. Syrische vrouwen, maar ook met foto’s uit de eerdergenoemde catalogus.

Een achtergrond wordt gegeven via interviews met Syrische vrouwen, lingerieontwerpers en met de schrijver en mensenrechtenactivist Ammar Abdulhamid. Dagboekaantekeningen die Noura Kevorkian maakte terwijl ze aan haar documentaire ‘Veils Uncovered’ (2001) werkte, geven een impressie van de spagaat waarin Syrische vrouwen zich bevinden. Er ontstaat een rijk geschakeerd beeld van een, zowel sociaal als economisch, snel veranderende islamitische samenleving en van de schizofrene verwachtingen rond vrouwen en seksualiteit in Syrië.

Goed, het boek is al even uit, maar voor wie na de decembermaand nu ook zichzelf eens wil verwennen, is dit een echte aanrader!

The Secret Life of Syrian lingerie

Malu Halasa
Rana Salam
Chronicle Books 2008