'Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden'

Vrouwenrechten en de bijbehorende dromen zijn universeel

Ride 4 Women's Rights • 30 okt 2014

Vrouwenrechten in Nederland zijn vrouwenrechten in Indonesië, Maleisië en Thailand. Vrouwenrechten staan met elkaar in verbinding; het is geen op zichzelf staand fenomeen. Dankzij de vrouwenrechten in Nederland hebben wij ons uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot vier young professionals. Naar onze mening wordt hier in Nederland te weinig bij stilgestaan, en gaan leeftijdsgenoten voorbij aan het feit hoe bijzonder het is om überhaupt te kunnen studeren en jezelf te ontwikkelen zoals jij dat zelf wilt. Wereldwijd zijn er talloze vrouwelijke leeftijdsgenoten die zichzelf op eenzelfde manier zouden willen verbreden en ontplooien. Helaas wordt hen de toegang hiervoor ontzegd, simpelweg omdat ze vrouw zijn.

Afgelopen jaar – september 2013 – 2014- zijn wij, Carlijn, Sophie, Monique en Lidewij, druk in de weer geweest met het opzetten van onze eigen stichting: R4WR, oftewel Ride 4 Women’s Rights. Het stond buiten kijf: het hoofddoel voor onze stichting zou – middels een persoonlijke benadering – aandacht vragen voor vrouwenrechten. Maar hoe doe je dat; hoe vraag je aandacht voor zo’n breed thema?  Er zijn tenslotte zoveel mensen die via bijvoorbeeld het rennen van een marathon aandacht vragen voor een bepaald doel en daarbij óók nog geld ophalen voor de organisatie die zich voor dat doel inzet. Om ons van dergelijke initiatieven te onderscheiden, wilden wij de rand opzoeken. Om die reden hebben we onze missie gecombineerd met een extreme fysieke inspanning.

Inmiddels fietsen we al zo’n acht weken op onze twee tandems door Zuidoost-Azië. Met onze fietstocht die in totaal vierhonderd dagen duurt, leggen wij in totaal 14.000 kilometer af. Ons vertrekpunt was Jakarta; via Zuid-Oost-Azië, Centraal-Azië, en Oost-Europa zullen we uiteindelijk terugfietsen naar Amsterdam. Onderweg bezoeken we lokale vrouwenrechtenprojecten die zich richten op woman empowerment. Via onze social mediakanalen en blogs proberen we extra aandacht en publiciteit voor deze projecten te generen. Naast het bezoeken van deze projecten richten we ons voornamelijk op het ontmoeten van vrouwen. Doordat we door meer dan tweeëntwintig landen fietsen  zijn we in staat om verschillende vrouwen in verschillende contexten en culturen te leren kennen. Door gesprekken in heel verschillende settings proberen we iedere dag weer van lokale vrouwen te leren en van hun inzichten over wat vrouwenrechten voor hen betekenen, en hoe deze zijn vormgegeven in hun eigen land. In die zin is onze Ride een ontdekkingsreis. Van een aantal vrouwen die het, naar onze mening, verdienen belicht te worden vanwege hun visie, mening of achtergrond, maken we een portret, dat we vervolgens weer delen via onze sociale mediakanalen.

Iedere dag weer verwerven we nieuwe inzichten over vrouwen en hun rechten. Gedurende de twee maanden die we nu onderweg zijn, zijn we al door Indonesië, Singapore en Maleisië gefietst. Wat uit onze ontmoetingen met vrouwen tot dusver is gebleken, is dat, hoewel iedere cultuur met haar sociale hiërarchieën (denk aan de mate van rijkdom en intellect) van elkaar verschilt, er onderling tussen verschillende vrouwen, rijk of arm, blank of donker, een fascinerend raakvlak bestaat. In Singapore bezochten we Home, een opvanghuis voor onderbetaalde arbeidsmigranten, vaak huishoudelijke hulpen, die in Singapore niet altijd even goed worden behandeld. We deden mee met een workshop over toekomstdromen. We schreven op waar we van droomden en vergeleken onze ideeën met elkaar. Wat bleek? Hoewel we allemaal verschillende achtergronden hadden, waren onze dromen min of meer hetzelfde. We willen allemaal graag werken en een fijn huis hebben, zodat we kunnen zorgen voor de mensen van wie we het meeste houden. Uiteindelijk zijn we meer met elkaar verbonden dan we in eerste instantie denken. Vrouwenrechten en de dromen die erbij horen zijn universeel.

Meer over Ride 4 Women's Rights vind je hier.