Betsy Perk
Betsy Perk
redactie • 1 mei 2015

VANAVOND OP TV: DE WORTELS VAN DE VROUWENBEWEGING

De NTR/VPRO-serie De IJzeren Eeuw loopt al een paar weken, maar duikt vanavond, op 1 mei in de wortels van de vrouwenbeweging. Het is een goed gekozen titel, De IJzeren Eeuw, want de negentiende eeuw, die centraal staat in de reeks, was geen gemakkelijk tijdvak. Het was ook een eeuw die allesbehalve vrouwvriendelijk was, en misschien juist daardoor de eerste feministische golf kon baren.

De strijd voor gelijkheid van vrouwen begon niet op de barricades, maar in de huiskamer en werd gevoerd door keurige, vaak ongetrouwde dames uit hogere kringen. Zij werden geacht thuis te zitten en zeker geen betaalde werkzaamheden te verrichten. Zoals schrijfster Betsy Perk, die als ongetrouwde juffrouw niet in haar eigen inkomsten kon voorzien. Ze richtte de eerste vrouwentijdschriften op en de vereniging Arbeid Adelt. Met voordrachtkunstenares Mina Kruseman trok ze het land door en gaf lezingen. Het waren ongekende initiatieven die steeds veel weerstand en conflicten opriepen. Maar toen Perk zich stil leek terug te trekken, bleek de starre wereld van de vrouw tegen het einde van negentiende eeuw pas werkelijk in beweging gekomen: de massale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid vormde het startschot voor een grote verandering, die zich in de eeuw daarna verder zal voltrekken.

De IJzeren Eeuw-aflevering van vanavond draagt de naam Vrouwen Voorwaarts en maakt deel uit van een dertiendelige reeks, waarin presentator Hans Goedkoop de kijker in steeds 45 minuten meeneemt naar de negentiende eeuw, aan de hand van dertien thema’s. Vrouwen Voorwaarts werd geregisseerd door Suzanne Raes en is gebaseerd op research van Maarten Slagboom. Voor het thema van vanavond, de wortels van de vrouwenbeweging in Nederland, spreekt Goedkoop onder andere met Anna Tijseling, Els Kloek , Karin Bloemen en Dik van der Meulen.

DE IJZEREN EEUW – Vrouwen Voorwaarts
Uitzending: 1 mei om 21.05 uur bij de NTR/VPRO op NPO2

 

 

Uw reactie

Uw reactie