Verplicht een rokje naar het werk

discriminatie, werk, werkvloer

Esmeralda Tijhoff • 26 mrt 2008

Toen ik op de tv hoorde dat verpleegsters van de St. Rafaelkliniek in Cadiz (Spanje) verplicht een rokje aan moesten naar het werk, was ik in de veronderstelling dat het hier ging om een ernstig vervroegde 1 april grap. Goed, op het beeldscherm waren verpleegsters te zien in erg korte en slecht zittende rokjes die zenuwachtig aan hun kledij pulkten omdat deze constant neigde op te waaien. Maar zoiets gelóof je toch niet?

‘Het is vreselijk,’ vertaalde de tv een Spaanse zuster, ‘voor je het weet zit je met je kont in iemands gezicht.’ Dankzij deze plastische omschrijving kwam het mij voor dat zelfs de vieze oude mannetjes last hadden van de te korte rokjes. Kon dit waar zijn, worden vrouwen anno 2008 nog verplicht (te korte) rokjes te dragen?

Ja dus. Na te hebben gegoogled komen meer gerenommeerde nieuwszenders met dit nieuws. Duidelijk is dat de verpleegsters besloten hadden om de veel comfortabeler en praktischer broeken van de mannelijke verplegers aan te trekken. Daarna bleek 30 euro van hun loon te zijn ingehouden voor ‘toewijdingtoeslag’; in hun contract staat dat de korte rokjes de verplichte bedrijfskleding is. De verpleegsters hebben vervolgens een betoging gehouden tegen het beleid, gesteund door de rest van het personeel van het ziekenhuis.

Toen ik in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo werkte, moesten wij ook witte bedrijfskleding aan. Gelukkig geen rokjes. Wij vonden de witte doorschijnende broeken en blouses al erg. Je kon zo zien wie er voor het eerst aan het werk was: die had nog zwart ondergoed aan. Ik hoef niet uit te leggen dat er voor de vruchtbare vrouwen elke maand een donkere periode vol onzekerheid in het verschiet lag. Dus ja, er vertrok weleens iemand eerder naar huis wegens de besmettelijke witte kledij. Stel je voor dat je verplicht een te kort, modelloos rokje moet dragen terwijl je mensen verzorgt, hen optilt, de hele tijd voor ze bukt, hun kont afveegt op het toilet,….


Kan iemand mij alsjeblieft komen vertellen dat het toch een 1 april grap was?