Polamory
Polamory
redactie • 28 okt 2015

Voorbij cis-heteroseksuele non-monogamie

Vorige week publiceerden we een inmiddels veelgelezen interview met meerminner Roos Reijbroek over haar bezoek aan de non-monogamieconferentie in Portugal. Het was een kijkje in de vele vormen van intimiteit die mogelijk zijn buiten de heersende normen. Vandaag gaan we daar verder op in, met weer een stripje van onze onvolprezen zustersite Everyday Feminism. Want zoál er in de mainstream media al iets gezegd wordt over non-monogamie en polyamorie, betreft dit meestal de cis-heteroseksuele vorm. En daar is een reden voor.

Non-monogamie, polyamorie, polytrouw, queer-liefde, variaties die gendernormen uitdagen, die seksuele en/of romantische liefde niet aan banden willen leggen, die alternatieven bieden voor het concept van het nucleaire gezin, die autonomie binnen een relatie aanmoedigen: voor wie zich niet gelukkig voelt binnen de monogame norm bestaat er daarbuiten een wereld aan mogelijkheden. Stuk voor stuk tarten ze de status quo, ze zijn geen van allen maatschappelijk geaccepteerd. Maar sommige vormen zijn minder maatschappelijk geaccepteerd dan andere. Zelfs binnen non-monogamie bestaat er een dominante norm, met bijbehorend privilege. Dat is degene die het dichtst bij het ideaalbeeld van die status quo ligt: cis-gender heteroseksuele non-monogame relaties.

Het gebrek aan maatschappelijke acceptatie voor het overgrote deel van de non-monogame relatievariaties heeft gevolgen voor basale sociale privileges als het huwelijk, adoptie en het verkrijgen van woonruimte. Mensen die deel uitmaken van zo’n niet-normatieve relatie wordt voortdurend verteld dat hun relatie lichtzinnig, geperverteerd en gedoemd is om te falen. De consequenties zijn verstrekkend en worden in het stripje 5 Radical Ways People Do Non-Monogamy That You Need to Know About hieronder inzichtelijk en met veel nuance door tekenares Joamette Gil in beeld gebracht. Voor wie zich daarna nog verder in de wereld van non-monogamie en polyamorie wil verdiepen hebben we aanvullend ook nog 15 Comments Polyamorous People Are Tired of Gettingwaarin Everyday Feminism’s Miri Mogilevsky alle vormen van stigmatisering van non-monogamie en polyamorie in kaart brengt.
cisPrimaryPrivilege-01cisPrimaryPrivilege-02cisPrimaryPrivilege-03cisPrimaryPrivilege-04-CORRECTION

Everyday Feminism’s Joamette Gil is a queer Afro-Cuban storyteller with a degree in social justice and psychology. Her comics and illustrations straddle the border between personal and political, reality and fantasy, what is and what is possible. The Miami native now lives and makes in Portland, OR, and you can follow her adventures here.

Polyamorie

 

Gezocht: LOVER-donateurs. Want ook ons bestaan wordt bedreigd. Lees je LOVER graag? Vind je het belangrijk dat de stem van het intersectionele feminisme ook in Nederland blijft klinken? Met een kleine bijdrage kun je ons al helpen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Uw reactie

Uw reactie