Vrouw als rokkenjager in klassieke opera

Mariette Hermans • 27 aug 2008

Opera-regisseuse Corina van Eijk draaide de rollen eens om: niet Don Giovanni, maar Donna Giovanna is de rokkenjager in de populaire opera van Mozart, uitgevoerd in de openlucht bij het Friese Spanga.

Van Eijk maakt al bijna twintig jaar furore met haar openlucht-Opera Spanga. Dit jaar deed ze iets radicaals in de opera-wereld: ze maakte van de hoofdpersoon van de Mozart-opera Don Giovanni een vrouw. Frits van der Waa schrijft in de Volkskrant: 'Het resultaat is confronterend, soms zelfs oncomfortabel, maar alleen om die reden in principe al geslaagd.' (za. 23 aug)

Niet alleen de hoofdpersoon veranderde van sekse. Ook van een ander stel in de opera veranderde Van Eijk het geslacht van de vrouw, zodat er in haar uitvoering een mannenstel op het toneel staat. Door deze onconventionele keuzen verandert het verhaal en het biedt de zangers tegelijk kansen die ze normaal niet krijgen. Vooral voor mezzo sopraan Klara Ulemann geldt dat overigens: 'Welke sopraan kan nou beweren dat ze de titelrol van Don Giovanni heeft gezongen?' aldus Van der Waa.

Donna Giovanna is nog te zien in Spanga vanavond 27, vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus.