Vrouwen aan tafel
Gisteren was het 10 december, de internationale dag voor de rechten van de mens. Het was ook nog eens zestig jaar geleden dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd opgesteld. Amnesty International vraagt aandacht voor vrouwenrechten en Mama Cash kookt een revolutie voor.
Amnesty International lanceerde de solidariteitscampagne vlammen voor de vrijheid. Net als veel bekende Nederlanders (zie foto: zangeres Wende Snijders), kun je je eigen vlam opsteken, en daarmee aangeven dat je solidair bent met de strijd voor vrijheid in drie landen. In Iran vraagt Amnesty International aandacht voor de strijd van vrouwen voor gelijke rechten.
In Zimbabwe steunt de organisatie de vrouwengroep WOZA, Women of Zimbabwe Arise. Op de site is te lezen: ‘Door middel van vreedzame demonstraties laten de vrouwen van WOZA veelvuldig van zich horen. Hun vreedzame demonstraties worden echter vaak verboden of op gewelddadige wijze neergeslagen door de politie.’ Ondanks de repressie gaat WOZA door met demonstraties. Amnesty steunt ze omdat de organisatie vindt dat iedereen het recht heeft op vreemdzame demonstraties.
In Myanmar vraagt Amnesty aandacht voor Aung San Suu Kyi. Zij is de belichaming van de vrijheidsstrijd tegen het militaire regime.
Ook 88 dagen heet de campagne, genoemd naar de tijd die tussen 10 december en 8 maart zit. Dit jaar is het thema Cook up a revolution for women’s rights: iedereen is uitgenodigd een diner te geven voor vriendinnen waarmee je geld ophaalt voor vrouwenrechten. Je hoeft daarvoor niet echt in de keuken te gaan staan, het kan ook virtueel. Mama Cash schrijft in haar laatste nieuwsbrief: ‘Het thema van ons jubileumjaar is Vrouwen aan tafel. Een veelomvattend thema waarmee we doelen op het stimuleren van de participatie van vrouwen in de politieke, publieke en culturele arena. Je kunt het thema ook letterlijk opvatten: we willen vrouwen niet alleen aan de onderhandelingstafel maar ook aan de eettafel.’