Vrouwen in Olympia

Mariette Hermans • 6 aug 2008

Aanstaande vrijdag 08-08-08 beginnen de Olympische Spelen in Beijing. Hoe zit het met de vrouwelijke deelnemers, vroeg Emma, het Duitse feministische tijdschrift, zich af. Vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in Olympia en krijgen te maken met uitsluiting.

In Beijing verschijnen er van de totaal 10.500 sporters 4.035 vrouwen aan de start. Daarmee stijgt het aandeel van vrouwelijke deelnemers van 38 procent in Sydney 2000, tot 41 procent in Athene 2004 tot 44 procent tijdens deze Spelen. In het artikel in Emma staat Magdalena Moreno stil bij de geschiedenis van de Spelen en hoe de deelname van vrouwen langzaamaan groeide.


En nog altijd is er protest tegen uitsluitingsmechanismen die voorkomen dat vrouwen volwaardig aan de start kunnen verschijnen. De actiegroep Comité Atlanta+ (helaas niet zo snel online te vinden) vroeg ook deze Spelen aandacht voor vrouwen in Parijs, aldus Emma. In een brief gericht IOC-voorzitter Jacques Rogge vragen zij – vrij vertaald: ‘Als het IOC naar aanleiding van de Tibet-protesten stelt dat de Spelen geen plek zijn voor politieke of religieuze overtuigingen, hoe verklaart u dan dat Iraanse atleten in het Olympische stadion een islamitische chador dragen - een duidelijk teken van politieke en religieuze propaganda?’


Iraanse vrouwen mogen geen sporten beoefenen waarbij ze mannen kunnen aanraken, al is het maar de scheidsrechter die de hand van de winnares omhoog houdt bij een vechtsport als Taekwondo. Voor vrouwen uit Saoedi Arabië, Brunei en de Verenigde Arabische Emiraten is deelname verboden.


De Afghaanse hardloopster Mehbooba Andyar (19, zie foto) verdween half juli spoorloos vanuit haar trainingskamp in Italië. Zij zou uitkomen voor haar land met een hoofddoek, lange mouwen en lange broek. De Time berichtte online dat zij en haar familie al langer bedreigd werden door fundamentalisten die tegen haar deelname waren aan de Spelen. Dat bemoeilijkte haar voorbereiding. Haar verdwijning vanuit Formia, ruim honderd kilometer ten zuiden van Rome is een raadsel. Is ze gevlucht? Is ze ondergedoken in de hoop op een verblijfsvergunning en een beter leven in Europa? En zal ze in Beijing aan de start verschijnen?