Wat je niet ziet, bestaat wel

Zita de Hoog • 6 apr 2009

De bordesfoto is in Nederland bijna nooit een onderwerp van gesprek, behalve als het om de schoenen, de stropdas of de hoed van één der ministers gaat. In de wereld van de orthodoxe joodse gemeenschap en ook daarbuiten gaat het al een paar dagen bijna nergens anders meer over: twee ultra-orthodoxe bladen hebben op de kabinetsfoto de vrouwelijke ministers weggephotoshopt. De kranten vinden het onfatsoenlijk om een vrouw af te beelden.

De twee vrouwen die het aangaat zijn Limor Livnat en Sofa Landver. Livnat is al sinds 1992 actief in de Israëlische politiek. Ze is minister van communicatie en onderwijs geweest en ze heeft zich met verschillende onderwerpen aangaande vrouwen beziggehouden. Landver is ook al een aantal jaar werkzaam, onder andere in de functie van minister van immigratie.

Hoe het moet voelen om door sommige media zo te worden behandeld, daar kunnen deze twee vrouwen alleen zelf een antwoord op geven. En dat is het opvallende, nergens wordt om hun mening gevraagd, ook niet op de website van de eigen politieke partij.

Het feit dat dit soort dingen gebeuren anno 2009, is nieuwswaardig en het is goed dat er in de Nederlandse media melding van wordt gemaakt. Tegelijkertijd is het ook niet meer dan dat. Of deze vrouwen de kans krijgen om zich hierover uit te spreken, zowel binnen als buiten de partij, is dan ook nog even de vraag. Ik wacht in spanning af.